Harmonogram - Rok I semestr II (letni)

 Harmonogram zajęć – semestr letni 2019/20

II semestr dla Słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku UR w Krakowie

(Sala A, w budynku UR przy al. Mickiewicza 21, godz. 16.30)

 

WYKŁADY DECYZJĄ JM REKTORA ZOSTAJĄ ODWOŁANE DO 27 MARCA

 

19.02.2020

 

Cykl tematyczny

Wykładowca

Temat wykładu

16:30-17:30

Bliżej Natury

Prof. dr hab. inż. Kazimierz Wiech (60 min.)

„Historia jednej fotografii”

17:40-19:10

Bezpieczna żywności

Dr hab. inż. Emilia Bernaś prof. UR

(90 min.)

„Grzyby w przetwórstwie” oraz „Fakty i mity odnośnie wartości odżywczej grzybów”

 

26.02.2020

 

Cykl tematyczny

Wykładowca

Temat wykładu

16:30-17:30

Bliżej Natury

Dr hab. inż. Emilia Bernaś

prof. UR (60 min.)

„Żywność prozdrowotna"

17:40-18:40

Bezpieczna żywność

Dr hab. inż. Jacek Słupski prof. UR

(60 min.)

„Zagrożenia żywności”

 

04.03.2020

 

Cykl tematyczny

Wykładowca

Temat wykładu

16:30-18:00

W moim ogrodzie

Dr hab. inż. Monika Bieniasz

(90 min.)

„Uprawa winorośli.” - ciąg dalszy

18:10-18:55

Bezpieczna żywność

Dr inż. Dorota Najgebauer-Leiko (45 min.)

„Właściwości odżywcze i dietetyczne mleka i produktów mleczarskich”

 

11.03.2020

 

Cykl tematyczny

Wykładowca

Temat wykładu

16:30-18:00

Bliżej Natury

Prof. dr hab. inż. Kazimierz Wiech

(90 min.)

„Nie taki owad straszny…”

18:10-18:55

W moim ogrodzie

Dr hab. inż. Ewa Dziedzic (45 min.)

„Owocowy kalejdoskop”

 

18.03.2020

 

Cykl tematyczny

Wykładowca

Temat wykładu

16:30-18:00

 W moim ogrodzie

Prof. dr hab. Zbigniew Pindel

 „Ogród na parapecie”

18:10-18:55

Bliżej Natury

Dr hab. inż. Zbigniew Gajewski (45 min.)

„W świecie storczyków”

 

 

25.03.2020

 

Cykl tematyczny

Wykładowca

Temat wykładu

16:30-17:30

Bliżej Natury

Dr inż. Magdalena Frączek (60 min.)

„Pszczoły wracają do lasu”

17:40-18:40

Bliżej Natury

Prof. dr hab. inż. Janusz Miczyński (60 min.)

„Monitoring zanieczyszczenia powietrza”

 

01.04.2020

 

Cykl tematyczny

Wykładowca

Temat wykładu

16:30-17:30

Bliżej Natury

Prof. dr hab. inż. Jerzy Starzyk

(60 min.)

„Feromonowy język owadów”

17:40-18:40

Bezpieczna żywność

Dr inż. Piotr Antkiewicz (60 min.)

„Wszystko o piwie”

 

08.04.2020

 

Cykl tematyczny

Wykładowca

Temat wykładu

16:30-17:30

W moim ogrodzie

Dr hab. inż. Ewa Dziedzic (60 min. z dyskusją)

„Jak powstaje drzewo owocowe”

17:40-18:40

Zagrożenia  środowiska

Prof. dr hab. inż. Janusz Miczyński

(60 min.)

"Uwarunkowania klimatyczne rozprzestrzenianie się zanieczyszczeń powietrza (SMOG)”

 

15.04.2020

 

Cykl tematyczny

Wykładowca

Temat wykładu

16:30-17:15

Bliżej Natury

Dr hab. Jarosław Chyb prof. UR

(45 min.)

„Ryby śródlądowe Polski”

17:25-18:55

Bezpieczna żywność

Prof. dr hab. inż. Jerzy Szwagrzyk (90 min.)

"Płonąca Australia"

 

22.04.2020

 

Cykl tematyczny

Wykładowca

Temat wykładu

16:30-17:30

Zagrożenia środowiska

Prof. dr hab. inż. Janusz Miczyński

(60 min.)

„Działania zapobiegawcze zanieczyszczeniom powietrza na przykładzie Krakowa”

17:40-18:40

Bliżej Natury

Dr hab. Jarosław Chyb prof. UR

(60 min.)

„Hodowla ryb w stawach i w oczkach wodnych”

 

29.04.2020

 

Cykl tematyczny

Wykładowca

Temat wykładu

16:30-18:00

W moim ogrodzie

Prof. dr hab. Zbigniew Pindel (90 min. wraz z dyskusją)

„Ogród na parapecie” - ciąg dalszy

18:10-18:55

Bezpieczna żywność

Dr hab. inż. Jacek Słupski prof. UR

(45 min.)

„Zagrożenia żywności pochodzenia roślinnego”

06.05.2020

 

Cykl tematyczny

Wykładowca

Temat wykładu

16:30-18:00

Bliżej Natury

Prof. dr hab. inż. Krzysztof Lipka

(90 min.)

„Torf i jego wielofunkcyjne znaczenie oraz mokradła w Polsce i na świecie" -Torfowiska Kotliny Orawsko Nowotarskiej

18:10-19:10

Bliżej Natury

Dr inż. Mateusz Okrutniak (60 min. wraz z dyskusją)

„Różnorodność awifauny Polski” – część I

 

13.05.2020

 

Cykl tematyczny

Wykładowca

Temat wykładu

16:30-17:30

Bliżej Natury

Dr inż. Mateusz Okrutniak (60 min.)

„Różnorodność awifauny Polski” – cześć II

17:40-18:40

Bliżej Natury

Prof. dr hab. inż. Janusz Miczyński

(60 min.)

„Mikroklimat wnętrz na przykładzie kościoła w Dębnie-Podhalańskim"

 

20.05.2020

 

Cykl tematyczny

Wykładowca

Temat wykładu

16:30-17:30

Bliżej Natury

Dr inż. Mateusz Okrutniak (60 min.)

„Różnorodność awifauny Polski – cześć III

17:40-18:40

Bliżej Natury

Prof. dr hab. inż. Kazimierz Wiech

(60 min.)

„Kolorowy świat motyli”

 

27.05.2020

Uwaga: Zajęcia na al. 29 Listopada na Wydziale Leśnym i Wydziale Biotechnologii i Ogrodnictwa

 

Cykl tematyczny

Wykładowca

Temat wykładu

Spotkanie przed budynkiem Wydziału  Biotechnologii i Ogrodnictwa al. 29 Listopada 54 i po podziale na dwie grupy przejście odpowiednio do szklarni oraz "Muzeum Gleb".

Następnie zamiana grup.

16:30

W moim ogrodzie

Dr hab. inż. Elżbieta Jędrszczyk (60 min.)

„Możliwości sterowania klimatem” - wykład połączony ze zwiedzaniem szklarni

16:30

Bliżej Natury

Prof. dr hab. inż. Stanisław Brożek (60 min.)

„Geologia – różnorodność geologiczno-glebowo-roślinna Polski” - wykład połączony ze zwiedzaniem Muzeum gleb

 

Szanowni Państwo, uprzejmie prosimy o sprawdzanie aktualnego harmonogramu na stronie internetowej  utw.ur.krakow.pl , ponieważ w ciągu semestru mogą wystąpić drobne zmiany z przyczyn od nas niezależnych.

 

Dane do przelewu:

 

    Odbiorca:   Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, al. Mickiewicza 21, 31-120 Kraków

    Alior Bank 86 2490 0005 0000 4530 1756 3779

    Tytułem:    UTW sem. ……  (nazwa zajęć) ............

(w przypadku wpłaty przez osoby trzecie proszę podać imię i nazwisko słuchacza UTW)

 

 

 

Poniżej można zapoznać się z tematami poruszanymi

w  semestrze zimowym w ubiegłych latach

prof dr. hab. inż. Halina Gambuś "Właściwości dietetyczne i odżywcze pieczywa"

prof dr. hab. Zbigniew Pindel "Ogród na Parapecie"

prof dr. hab. inż. Halina Gambuś "Właściwości dietetyczne i odżywcze pieczywa"

dr hab. inż. Ewa Dziedzic "Biotechnologia w ogrodnictwie"

prof dr. hab. inż. Halina Gambuś "Właściwości dietetyczne i odżywcze pieczywa bezglutenowego"

dr hab. inż. Zofia Włodarczyk "Róże w ogrodzie i w zieleni miejskiej"

dr Zdzisław Bednarz "Różnorodność leśnych zbiorowisk roślinnych"

dr hab. inż. Zofia Włodarczyk "Pielęgnacja róż"

prof dr. hab. Władysław Migdał "Właściwości odżywcze i dietetyczne mięsa oraz produktów mięsnych"

dr arch. inż. Tatiana Tokarczuk "Kształtowanie przestrzeni ogrodu"

prof dr. hab. inż. Artur Radecki "Rzeki i potoki górskie - dobro, które musimy chronić"

prof dr. hab. Elżbieta Sikora "Zanieczyszczenia żywności"

dr arch. inż. Tatiana Tokarczuk "Kształtowanie przestrzeni ogrodu" - ciąg dalszy

dr. hab. Bogusław Michalec prof. UR "Jeziora i sztuczne zbiorniki wodne w Polsce i na świecie"

dr arch. Tatiana Tokarczuk „Kształtowanie przestrzeni ogrodu” -  ciąg dalszy

dr inż. Emilia Bernaś „Zafałszowanie żywności pochodzenia roślinnego”

dr inż. inż. Zbigniew Gajewski „Wprowadzenie do systematyki świata roślin”

prof. dr hab. Grzegorz Jamrozy Wykładowca„Zwierzęta zagrożone i wymarłe”

Dr hab. inż. Monika Bieniasz „Uprawa winorośli”

prof. dr hab. Wiesław Barabasz „Tajemnice produkcji i wytwarzania wina (co prawdziwy koneser powinien wiedzieć)”

prof. dr hab. Marcin Rapacz „Adaptacje roślin służące przetrwaniu zimy”

dr hab. inż. Monika Wszołek "Zafałszowanie żywności ..."

prof. dr hab. inż. Janusz Miczyński „Zmiany klimatu i ich skutki”

dr hab. inż. Jacek Słupski „Zagrożenia żywności”

dr inż. Magdalena Ambroszczyk „Nowe gatunki i odmiany warzyw”

prof. dr hab. Janusz Miczyński inż. „Zmiany klimatu i ich skutki” Cz I

dr Renata Bieżanowska-Kopeć „Wpływ odpowiednio zbilansowanej diety na zdrowie”

dr inż. Anna Kapczyńska „Trawy ozdobne w ogrodach”

prof. dr hab. Maria Klein „Tęczowa biotechnologia” 

dr inż. Magdalena Hampel "Owady na kąpielisku"

dr hab. Barbara Ścigalska prof. UR "Rośliny w legendach wierzeniach i obyczajach ludowych"

 

Poniżej można zapoznać się z tematami poruszanymi

w  semestrze letnim w ubiegłych latach

dr Zbigniew Gajewski "Podróże w świecie roślin"

prof. dr hab. Zbigniew Bonczar "Różnorodność awifauny Polski"

prof dr hab. Kazimierz Wiech "Nie taki owad straszny"

Dr Marek Gibiński "Kawa i czekolada"

dr inż. Magdalena Hampel "Owady minujące liście drzew i krzewów- podróż do wnętrza liścia"

prof. dr hab. Jerzy Starzyk "Feromonowy język owadów"

prof dr hab. Janusz Miczyński "Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie"

dr hab. Paweł Satora "Cydr oraz inne owocowe napoje"

prof. dr hab. Zbigniew Bonczar "Ptaki drapieżne"

dr hab. Jarosław Chyb "Ryby śródlądowe Polski"

dr inż. Dorota Najgebauer-Leiko "Właściwości odżywcze i dietetyczne mleka i produktów mleczarskich"

dr hab. Jarosław Chyb "Hodowla ryb w stawach i w oczkach wodnych"

dr hab. Jacek Słupski "Zagrożenia żywności pochodzenia roślinnego"

prof. dr hab. Zbigniew Pindel "Ogród na parapecie"

prof. dr hab. Janusz Miczyński "Zanieczyszczenia powietrza w Krakowie"

prof. dr hab. Krzysztof Lipka "Wykorzystanie torfu w lecznictwie, ogrodnictwie i rolnictwie.

mgr Andrzej Kukawski "Bank dla seniora"

dr Piotr Antkiewicz "Wszystko o piwie"

dr inż. Magdalena Hampel "Owady pożyteczne wokół nas"

dr inż. Agnieszka Ziernicka Wojtaszek "Gwałtowne zjawiska meteorologiczne"

dr inż. Elżbieta Jędrszczyk "Możliwości stereowania klimatem" - wykład połączony ze   zwiedzaniem szklarni

prof. dr hab. Stanisław Brożek "Geologia - różnorodność geologiczno-glebowo-roślinna Polski (wykład połączony ze zwiedzaniem Muzeum Gleb

dr inż. Magdalena Hampel - wykłady i wycieczki z cyklu "Zielony Kraków z kroplą historii w tle":

 "Sikornik - Zamek w Przegorzałach", "Wyprawa do lasu - Dolina Bibiczanki", "Zielone Podgórze - historia i legendy ", "Góra Solnik i jej tajemnice"

 

 

 

Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego
w Krakowie
Al. 29 Listopada 50
31-425
Kraków
12 662 53 25
12 662 51 83
© 2019 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki UR
Redaktor strony: Emil Szanduła