Harmonogram - Rok I semestr II (letni)
Harmonogram zajęć – semestr letni 2019/20
II semestr dla Słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku UR w Krakowie
(Sala A, w budynku UR przy al. Mickiewicza 21, godz. 16.30)
WYKŁADY DECYZJĄ JM REKTORA ZOSTAJĄ ODWOŁANE DO 27 MARCA
19.02.2020
|
Cykl tematyczny |
Wykładowca |
Temat wykładu |
16:30-17:30 |
Bliżej Natury |
Prof. dr hab. inż. Kazimierz Wiech (60 min.) |
„Historia jednej fotografii” |
17:40-19:10 |
Bezpieczna żywności |
Dr hab. inż. Emilia Bernaś prof. UR (90 min.) |
„Grzyby w przetwórstwie” oraz „Fakty i mity odnośnie wartości odżywczej grzybów” |
26.02.2020
|
Cykl tematyczny |
Wykładowca |
Temat wykładu |
16:30-17:30 |
Bliżej Natury |
Dr hab. inż. Emilia Bernaś prof. UR (60 min.) |
„Żywność prozdrowotna" |
17:40-18:40 |
Bezpieczna żywność |
Dr hab. inż. Jacek Słupski prof. UR (60 min.) |
„Zagrożenia żywności” |
04.03.2020
|
Cykl tematyczny |
Wykładowca |
Temat wykładu |
16:30-18:00 |
W moim ogrodzie |
Dr hab. inż. Monika Bieniasz (90 min.) |
„Uprawa winorośli.” - ciąg dalszy |
18:10-18:55 |
Bezpieczna żywność |
Dr inż. Dorota Najgebauer-Leiko (45 min.) |
„Właściwości odżywcze i dietetyczne mleka i produktów mleczarskich” |
11.03.2020
|
Cykl tematyczny |
Wykładowca |
Temat wykładu |
16:30-18:00 |
Bliżej Natury |
Prof. dr hab. inż. Kazimierz Wiech (90 min.) |
„Nie taki owad straszny…” |
18:10-18:55 |
W moim ogrodzie |
Dr hab. inż. Ewa Dziedzic (45 min.) |
„Owocowy kalejdoskop” |
18.03.2020
|
Cykl tematyczny |
Wykładowca |
Temat wykładu |
16:30-18:00 |
W moim ogrodzie |
Prof. dr hab. Zbigniew Pindel |
„Ogród na parapecie” |
18:10-18:55 |
Bliżej Natury |
Dr hab. inż. Zbigniew Gajewski (45 min.) |
„W świecie storczyków” |
25.03.2020
|
Cykl tematyczny |
Wykładowca |
Temat wykładu |
16:30-17:30 |
Bliżej Natury |
Dr inż. Magdalena Frączek (60 min.) |
„Pszczoły wracają do lasu” |
17:40-18:40 |
Bliżej Natury |
Prof. dr hab. inż. Janusz Miczyński (60 min.) |
„Monitoring zanieczyszczenia powietrza” |
01.04.2020
|
Cykl tematyczny |
Wykładowca |
Temat wykładu |
16:30-17:30 |
Bliżej Natury |
Prof. dr hab. inż. Jerzy Starzyk (60 min.) |
„Feromonowy język owadów” |
17:40-18:40 |
Bezpieczna żywność |
Dr inż. Piotr Antkiewicz (60 min.) |
„Wszystko o piwie” |
08.04.2020
|
Cykl tematyczny |
Wykładowca |
Temat wykładu |
16:30-17:30 |
W moim ogrodzie |
Dr hab. inż. Ewa Dziedzic (60 min. z dyskusją) |
„Jak powstaje drzewo owocowe” |
17:40-18:40 |
Zagrożenia środowiska |
Prof. dr hab. inż. Janusz Miczyński (60 min.) |
"Uwarunkowania klimatyczne rozprzestrzenianie się zanieczyszczeń powietrza (SMOG)” |
15.04.2020
|
Cykl tematyczny |
Wykładowca |
Temat wykładu |
16:30-17:15 |
Bliżej Natury |
Dr hab. Jarosław Chyb prof. UR (45 min.) |
„Ryby śródlądowe Polski” |
17:25-18:55 |
Bezpieczna żywność |
Prof. dr hab. inż. Jerzy Szwagrzyk (90 min.) |
"Płonąca Australia" |
22.04.2020
|
Cykl tematyczny |
Wykładowca |
Temat wykładu |
16:30-17:30 |
Zagrożenia środowiska |
Prof. dr hab. inż. Janusz Miczyński (60 min.) |
„Działania zapobiegawcze zanieczyszczeniom powietrza na przykładzie Krakowa” |
17:40-18:40 |
Bliżej Natury |
Dr hab. Jarosław Chyb prof. UR (60 min.) |
„Hodowla ryb w stawach i w oczkach wodnych” |
29.04.2020
|
Cykl tematyczny |
Wykładowca |
Temat wykładu |
16:30-18:00 |
W moim ogrodzie |
Prof. dr hab. Zbigniew Pindel (90 min. wraz z dyskusją) |
„Ogród na parapecie” - ciąg dalszy |
18:10-18:55 |
Bezpieczna żywność |
Dr hab. inż. Jacek Słupski prof. UR (45 min.) |
„Zagrożenia żywności pochodzenia roślinnego” |
06.05.2020
|
Cykl tematyczny |
Wykładowca |
Temat wykładu |
16:30-18:00 |
Bliżej Natury |
Prof. dr hab. inż. Krzysztof Lipka (90 min.) |
„Torf i jego wielofunkcyjne znaczenie oraz mokradła w Polsce i na świecie" -Torfowiska Kotliny Orawsko Nowotarskiej |
18:10-19:10 |
Bliżej Natury |
Dr inż. Mateusz Okrutniak (60 min. wraz z dyskusją) |
„Różnorodność awifauny Polski” – część I |
13.05.2020
|
Cykl tematyczny |
Wykładowca |
Temat wykładu |
16:30-17:30 |
Bliżej Natury |
Dr inż. Mateusz Okrutniak (60 min.) |
„Różnorodność awifauny Polski” – cześć II |
17:40-18:40 |
Bliżej Natury |
Prof. dr hab. inż. Janusz Miczyński (60 min.) |
„Mikroklimat wnętrz na przykładzie kościoła w Dębnie-Podhalańskim" |
20.05.2020
|
Cykl tematyczny |
Wykładowca |
Temat wykładu |
16:30-17:30 |
Bliżej Natury |
Dr inż. Mateusz Okrutniak (60 min.) |
„Różnorodność awifauny Polski – cześć III |
17:40-18:40 |
Bliżej Natury |
Prof. dr hab. inż. Kazimierz Wiech (60 min.) |
„Kolorowy świat motyli” |
27.05.2020
Uwaga: Zajęcia na al. 29 Listopada na Wydziale Leśnym i Wydziale Biotechnologii i Ogrodnictwa
|
Cykl tematyczny |
Wykładowca |
Temat wykładu |
Spotkanie przed budynkiem Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa al. 29 Listopada 54 i po podziale na dwie grupy przejście odpowiednio do szklarni oraz "Muzeum Gleb". Następnie zamiana grup. |
|||
16:30 |
W moim ogrodzie |
Dr hab. inż. Elżbieta Jędrszczyk (60 min.) |
„Możliwości sterowania klimatem” - wykład połączony ze zwiedzaniem szklarni |
16:30 |
Bliżej Natury |
Prof. dr hab. inż. Stanisław Brożek (60 min.) |
„Geologia – różnorodność geologiczno-glebowo-roślinna Polski” - wykład połączony ze zwiedzaniem Muzeum gleb |
Szanowni Państwo, uprzejmie prosimy o sprawdzanie aktualnego harmonogramu na stronie internetowej utw.ur.krakow.pl , ponieważ w ciągu semestru mogą wystąpić drobne zmiany z przyczyn od nas niezależnych.
Dane do przelewu:
Odbiorca: Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, al. Mickiewicza 21, 31-120 Kraków
Alior Bank 86 2490 0005 0000 4530 1756 3779
Tytułem: UTW sem. …… (nazwa zajęć) ............
(w przypadku wpłaty przez osoby trzecie proszę podać imię i nazwisko słuchacza UTW)
Poniżej można zapoznać się z tematami poruszanymi
w semestrze zimowym w ubiegłych latach
prof dr. hab. inż. Halina Gambuś "Właściwości dietetyczne i odżywcze pieczywa"
prof dr. hab. Zbigniew Pindel "Ogród na Parapecie"
prof dr. hab. inż. Halina Gambuś "Właściwości dietetyczne i odżywcze pieczywa"
dr hab. inż. Ewa Dziedzic "Biotechnologia w ogrodnictwie"
prof dr. hab. inż. Halina Gambuś "Właściwości dietetyczne i odżywcze pieczywa bezglutenowego"
dr hab. inż. Zofia Włodarczyk "Róże w ogrodzie i w zieleni miejskiej"
dr Zdzisław Bednarz "Różnorodność leśnych zbiorowisk roślinnych"
dr hab. inż. Zofia Włodarczyk "Pielęgnacja róż"
prof dr. hab. Władysław Migdał "Właściwości odżywcze i dietetyczne mięsa oraz produktów mięsnych"
dr arch. inż. Tatiana Tokarczuk "Kształtowanie przestrzeni ogrodu"
prof dr. hab. inż. Artur Radecki "Rzeki i potoki górskie - dobro, które musimy chronić"
prof dr. hab. Elżbieta Sikora "Zanieczyszczenia żywności"
dr arch. inż. Tatiana Tokarczuk "Kształtowanie przestrzeni ogrodu" - ciąg dalszy
dr. hab. Bogusław Michalec prof. UR "Jeziora i sztuczne zbiorniki wodne w Polsce i na świecie"
dr arch. Tatiana Tokarczuk „Kształtowanie przestrzeni ogrodu” - ciąg dalszy
dr inż. Emilia Bernaś „Zafałszowanie żywności pochodzenia roślinnego”
dr inż. inż. Zbigniew Gajewski „Wprowadzenie do systematyki świata roślin”
prof. dr hab. Grzegorz Jamrozy Wykładowca„Zwierzęta zagrożone i wymarłe”
Dr hab. inż. Monika Bieniasz „Uprawa winorośli”
prof. dr hab. Wiesław Barabasz „Tajemnice produkcji i wytwarzania wina (co prawdziwy koneser powinien wiedzieć)”
prof. dr hab. Marcin Rapacz „Adaptacje roślin służące przetrwaniu zimy”
dr hab. inż. Monika Wszołek "Zafałszowanie żywności ..."
prof. dr hab. inż. Janusz Miczyński „Zmiany klimatu i ich skutki”
dr hab. inż. Jacek Słupski „Zagrożenia żywności”
dr inż. Magdalena Ambroszczyk „Nowe gatunki i odmiany warzyw”
prof. dr hab. Janusz Miczyński inż. „Zmiany klimatu i ich skutki” Cz I
dr Renata Bieżanowska-Kopeć „Wpływ odpowiednio zbilansowanej diety na zdrowie”
dr inż. Anna Kapczyńska „Trawy ozdobne w ogrodach”
prof. dr hab. Maria Klein „Tęczowa biotechnologia”
dr inż. Magdalena Hampel "Owady na kąpielisku"
dr hab. Barbara Ścigalska prof. UR "Rośliny w legendach wierzeniach i obyczajach ludowych"
Poniżej można zapoznać się z tematami poruszanymi
w semestrze letnim w ubiegłych latach
dr Zbigniew Gajewski "Podróże w świecie roślin"
prof. dr hab. Zbigniew Bonczar "Różnorodność awifauny Polski"
prof dr hab. Kazimierz Wiech "Nie taki owad straszny"
Dr Marek Gibiński "Kawa i czekolada"
dr inż. Magdalena Hampel "Owady minujące liście drzew i krzewów- podróż do wnętrza liścia"
prof. dr hab. Jerzy Starzyk "Feromonowy język owadów"
prof dr hab. Janusz Miczyński "Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie"
dr hab. Paweł Satora "Cydr oraz inne owocowe napoje"
prof. dr hab. Zbigniew Bonczar "Ptaki drapieżne"
dr hab. Jarosław Chyb "Ryby śródlądowe Polski"
dr inż. Dorota Najgebauer-Leiko "Właściwości odżywcze i dietetyczne mleka i produktów mleczarskich"
dr hab. Jarosław Chyb "Hodowla ryb w stawach i w oczkach wodnych"
dr hab. Jacek Słupski "Zagrożenia żywności pochodzenia roślinnego"
prof. dr hab. Zbigniew Pindel "Ogród na parapecie"
prof. dr hab. Janusz Miczyński "Zanieczyszczenia powietrza w Krakowie"
prof. dr hab. Krzysztof Lipka "Wykorzystanie torfu w lecznictwie, ogrodnictwie i rolnictwie.
mgr Andrzej Kukawski "Bank dla seniora"
dr Piotr Antkiewicz "Wszystko o piwie"
dr inż. Magdalena Hampel "Owady pożyteczne wokół nas"
dr inż. Agnieszka Ziernicka Wojtaszek "Gwałtowne zjawiska meteorologiczne"
dr inż. Elżbieta Jędrszczyk "Możliwości stereowania klimatem" - wykład połączony ze zwiedzaniem szklarni
prof. dr hab. Stanisław Brożek "Geologia - różnorodność geologiczno-glebowo-roślinna Polski (wykład połączony ze zwiedzaniem Muzeum Gleb
dr inż. Magdalena Hampel - wykłady i wycieczki z cyklu "Zielony Kraków z kroplą historii w tle":
"Sikornik - Zamek w Przegorzałach", "Wyprawa do lasu - Dolina Bibiczanki", "Zielone Podgórze - historia i legendy ", "Góra Solnik i jej tajemnice"