Marzec 2021
Udostępnij:

”Doskonałe zdrowie przez cały rok” - część 18


ZIELONE ZŁOTO WZMACNIAJĄCE ODPORNOŚĆ

POKRZYWA

 

Wiosna po raz kolejny odsłoni swoje niezwykłe bogactwa i przyniesie ze sobą przypływ energii, okazję do odnowy, jest też szansą na nowe podejście do zdrowia opartym na nauce i tradycji, ale przede wszystkim da nam możliwość wykorzystania w codziennym życiu wiedzy pochodzącej od Natury.

Jedną z najbardziej wartościowych roślin leczniczych jest pokrzywa zwyczajna, która  niemal w całości posiada walory zdrowotne.

Pokrzywa działa na cały organizm odżywczo, witaminizująco, mineralizująco, wzmacniająco, stymulująco, regulująco, regenerująco i oczyszczająco. Posiada korzystny wpływ na przemianę materii
oraz właściwości oczyszczające krew.

Pokrzywa nie jest chwastem, jak niesłusznie uznaje spora część mieszkańców naszego globu.
W rzeczywistości od wieków jest traktowana z szacunkiem ze względu na właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Znana jest w medycynie ludowej ze swoich antybakteryjnych właściwości, a do tego jest cennym źródłem witamin i soli mineralnych.

Pokrzywa zachwyci nas wiosną, kiedy jej zapach jest najsilniejszy, ale walory tej leczniczej rośliny znajdziemy o każdej porze roku. Jest jej pełno wiosną a zebrana w maju jest najbardziej wartościowa. Jedyną główną zasadą zbioru pokrzywy to aby nie zakwitła oraz aby nie niszczyć siedlisk tego ziela poprzez wyrywanie całych pędów.

Pamiętajmy, że jedną trzecią zabieramy dla siebie, jedną trzecią zostawiamy dla zwierzyny a jedną trzecią dla rozrostu. Wówczas, zawsze możemy powrócić do tego samego miejsca po zielone złote ziele!

Pokrzywa to prawdziwa skarbnica aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i traktowana jest jako naturalny antybiotyk.

Pokrzywa zawiera makro i mikroelementy czyli substancje i związki chemiczne które ma w swoim składzie,
a są to m.in.: witaminy A, C, E i K – które odpowiadają kolejno za wzrok, wzmacniają układ odpornościowy, działają antyoksydacyjne i wspierają krzepliwość krwi; pierwiastki takie jak: magnez -przeciwdziała osteoporozie i zapobiega chorobom serca; wapń - odpowiada za mocne kości i prawidłową krzepliwość krwi; fosfor - wpływa korzystnie na układ nerwowy; siarka - wzmacnia włosy, stawy i niweluje trądzik; potas - reguluje ciśnienie krwi; żelazo - wytwarza hemoglobinę i wzmacnia układ odpornościowy; krzem - zapobiega łamaniom się paznokci oraz wypadaniu włosów; sód - reguluje gospodarkę wodną organizmu; jod - odpowiada za prawidłową pracę tarczycy; kwas pantotenowy, czyli witamina B5 – uczestniczy w metabolizmie białek, węglowodanów oraz tłuszczu. Kwas ten podnosi odporność błon śluzowych oraz wpływa skutecznie na regenerację komórek skóry; garbniki - inaczej taniny, które dają pokrzywie gorzki posmak – ich rolą jest przeciwdziałanie biegunkom o niewielkim stopniu nasilenia; flawonoidy – usuwają z organizmu wolne rodniki, a więc mają działanie przeciwnowotworowe; liczne kwasy organiczne m.in. glikolowy, mrówkowy – chronią organizm przed drobnoustrojami.

Dowiedziono, że związki czynne zawarte w pokrzywie wpływają korzystnie na czynność układu moczowego
a dzięki zawartym w niej związkom, przyspiesza wydalanie nadmiaru kwasu moczowego. Wspomaga wydalanie moczu, przez co dodatkowo pomaga w oczyszczaniu organizmu.

Oprócz naturalnego źródła krzemionki jest również źródłem żelaza i  stanowi tym samym doskonałe źródło tego minerału, jako najlepszego dla człowieka wspomagając produkcję hemoglobiny. Pokrzywa posiada w sobie dużo żelaza, a jego brak w organizmie człowieka sprawia, że człowiek czuje się wyczerpany i znużony.
Po kuracji pokrzywą szybko zregeneruje swoje siły, powróci energia, jak również poprawi się wygląd zewnętrzny.

Pokrzywa poprawia ogólną przemianę materii, pobudza wytwarzanie enzymów trzustkowych, odprowadza złogi żółciowe z dróg przewodów żółciowych, poprawia pracę wątroby, wzmacnia żołądek.

Pokrzywa jest najlepszą  oczyszczającą i krwiotwórczą leczniczą rośliną. Herbatki z pokrzywy obniżają poziom cukru we krwi, leczą zapalenie dróg moczowych, schorzenia skóry, schorzenia wątroby, dróg żółciowych, wrzodów żołądka i jelit, chorobach płuc, narządów oddechowych, w chorobach wirusowych
i bakteryjnych.

Pokrzywa zmniejsza również skłonność do zaziębień, pomaga w chorobach reumatycznych i rwie kulszowej. Znana jest też przy schorzeniach naczyniowych, szczególnie w słabym krążeniu, gdzie występują zaburzenia w dopływie krwi. Pokrzywa pobudza i zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek i hemoglobiny.

Do celów leczniczych wykorzystywane są liście, zbierane przed kwitnieniem oraz korzenie wykopywane jesienią lub wczesną wiosną. Całe ziele jest surowcem a medycyna ludowa zaleca, aby przy wiosennym zmęczeniu pić sok z pokrzywy na wzmocnienie. Kurację tę warto stosować również latem, a zimą dobrym rozwiązaniem jest herbata z suszonej pokrzywy.

Pokrzywa zwyczajna stosowana jest w celu: zmniejszenia alergii, obniżenia poziomu cholesterolu, obniżenia poziomu mocznika, obniżenia poziomu chlorku sodu, redukcji stanów zapalnych, łagodzenia bólu, zahamowania wypadania włosów, rozszerzenia naczyń krwionośnych, obniżenia ciśnienia krwi. Jako jeden z nielicznych surowców zielarskich pokrzywa obniża poziom cukru we krwi i w niewielkim stopniu także ciśnienie tętnicze.

Sok z pokrzywy ma wiele cennych i zdrowotnych właściwości. Jest on najbardziej skoncentrowaną formą
i działa: moczopędnie wpływając na wzrost wydalania z organizmu mocznika, co jest ważną właściwością dla osób cierpiących na kamicę nerkową; oczyszczająco – w początkowej fazie picia soku z pokrzywy, na skórze mogą pojawić się krostki, jednak nie należy się zrażać, ponieważ to właśnie skutek oczyszczania skóry.

Najlepiej stosować go przez okres  trzech tygodni:  antyhistaminowo – jest skuteczny w walce z alergią poprzez zawarte w sobie antyoksydanty, które pomagają hamować nasilające się objawy alergiczne wskutek wzmocnienia układu odpornościowego i zwalczania wolnych rodników; przeciwbólowo – posiada właściwości immunologiczne, a wiec zalecany osobom, które cierpią na stany reumatyczne; przeciwzapalnie– 
– pomaga w chorobach układu moczowego poprzez swoją moczopędność, która pobudza pracę nerek,
w konsekwencji oczyszczając je.

Picie herbaty z pokrzywy dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych i mineralnych. Posiada właściwości, które łagodzą objawy świądu, alergii i wszelkich zapaleń. Od dawna świetnym detoksem dla organizmu są napary z pokrzywy.

Maksymalna dzienna dawka spożycia herbaty z pokrzywy to dwie – trzy  szklaneczki. Dla poprawy walorów można dodać sok z malin, miód czy cytrynę.Zawarte w niej składniki mogą stanowić źródło brakujących
w organizmie substancji niezbędnych do prawidłowej przemiany materii, nie tylko witamin ale biopierwiastków.

W liściach pokrzywy występują m.in. chlorofil, ksantofil, karoten, taniny, kwas pantotenowy oraz garbniki
i flawonoidy. Natomiast w korzeniach występują: sterole, kwasy tłuszczowe, polisacharydy, przyswajalna krzemionka, garbniki.

Pokrzywa stosowana jest we wspomaganiu leczenia różnego rodzaju krwawień, np.: krwawienia z nosa, hemofilia, czy anemii, krzywicy, ogólnego osłabienia, oparzeń i zapalenia skóry. Przyjmowanie preparatów
z pokrzywy łagodzi dolegliwości związane z okresem klimakterium, z gośćcowym zapaleniem stawów, zapaleniem pęcherza, nerek, żółtaczki, wrzodów żołądka, stanów początkowej cukrzycy.

 

Moje zastosowania:

Pokrzywę zbieram od wczesnej wiosny, aż do pierwszych przymrozków. Moje ziele posiada najwyższe walory smakowe i lecznicze.

1.    Herbatka: jedną kopiatą łyżeczkę do herbaty zalewam wrzątkiem ¼  litra wody, i pozostawiam na kwadrans do naciągnięcia. Przecedzam.

Piję ciepły napar małymi łykami co najmniej raz dziennie.

Rano czasami na czczo lub tuż przed snem po trzech godzinach od ostatniego posiłku.

 

 

2.    Świeży sok. Bardzo skuteczne jest picie świeżego soku z pokrzywy w maju gdy pokrzywa jest najbardziej wartościowa i dlatego wówczas korzystam z jej niezwykłych walorów.

 

3.    Kurację pokrzywą przeprowadzam dwa razy w roku, na wiosnę i jesienią.

4.    Kąpiele nóg. Dwie kopiate dłonie dobrze oczyszczonych i umytych korzeni oraz świeżych pokrzyw zalewam 5 literami wody i pozostawiam na noc a następnego dnia zagotowuję. Używam gorący roztwór do moczenia w nim stóp przez 20 minut. Ziół nie odcedzam, pozostawiam je w wodzie. Kąpiel po ponownym podgrzaniu może być użyta 2 - 3 razy. W ten prosty sposób usuwam namiar toksyn z organizmu!

5.    Suszenie ziela - w celu przygotowania zbioru na zimę. Od świeżej gałązki zioła oddzielam listki od łodyg. Listki suszę w zacienionym miejscu a łodygi kroję na drobne części i suszę osobno.
Przechowuję w lnianych workach.

6.    Jem na surowo świeże listki pokrzywy, zwijając listki w rulonik zapewniając sobie łagodne spożywanie tego cennego ziela. Przy zwijaniu w rulonik pamiętam, aby spodnią część listka zawijać na zewnętrzną
z parzydełkami. Polecana uważność! Świeże listki dodaję do wody nadając jej smacznego aromatu.

7.    Zupa pokrzywowa. Dwie garście liści pokrzywy po wypłukaniu siekam. Dodaję je do duszonej cebuli wraz z utartą marchewką, rozgniecionymi dwoma ząbkami czosnku i zalewam bulionem wraz z łyżką świeżego masła. Gotuję do miękkości. Wcześniej ugotowane w kostkę ziemniaki mieszam z pozostałymi składnikami. Doprawiam solą i pieprzem, zakwaszam sokiem z cytryny. Miksuję.
Dodaję odrobinę mleka lub śmietany. Zupę podaję z jajkiem ugotowanym na twardo lub grzankami.

 

Przeciwskazania

Pokrzywę powinny unikać osoby, które cierpią na ostre zaburzenia żołądkowe, przyjmujące  leki, które mogą wejść
w interakcje z ekstraktem z pokrzywy, mają wysypkę lub  nadmiernie się pocą. Sok w pokrzywy nie powinien być spożywany w przypadku nadmiaru żelaza w organizmie.

Informacja nie stanowi zaleceń medycznych. Wskazana jest konsultacja lekarska.

 

Grażyna Tworek

Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego
w Krakowie
Al. 29 Listopada 46
31-425
Kraków
12 662 52 87
© 2023 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki UR
Redaktor strony: Magdalena Boś