Listopad 2020
Udostępnij:

”Doskonałe zdrowie przez cały rok” - część 15


PRAWDZIWE SKARBY NATURY

PRZYPRAWA WSPOMAGAJĄCA ODPORNOŚĆ - GOŹDZIKI

Goździki to przyprawa, która znalazła szerokie zastosowanie. I właśnie z tego powodu przyprawa ta była od wieków stosowana w medycynie ludowej. Goździki to suszone pąki kwiatowe wiecznie zielonego drzewa goździkowca korzennego, pochodzącego z Azji. Właściwości tej przyprawy znane są już od ponad 2 tys. lat bo wtedy lecznicze działanie wykorzystywano w starożytnych Chinach, za czasów dynastii Han. Czterysta lat później kupcy arabscy przywieźli goździki do Wenecji, skąd dotarły do mieszkańców niemal całej Europy. Dzisiaj cenimy lecznicze działanie goździków. Wynika ono przede wszystkim z zawartości eugenolu - substancji, która zmniejsza aktywność enzymów prowadzących do stanów zapalnych, hamuje rozwój infekcji drożdżowej, a nawet tempo rozwoju choroby nowotworowej. Poza tym goździk znalazł zastosowanie także w leczeniu innych dolegliwości.

Goździki wykazują działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwpasożytnicze oraz przeciwgrzybicze oraz stanowią skuteczną broń przeciwko wirusom.

Posiadają liczne wartości odżywcze: białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, witaminy A, C, B6, E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę , kwas foliowy; oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i sód oraz kwasy tłuszczowe nasycone i jednonienasycone, wielonienasycone.

Wysuszone pąki goździków występują jako przyprawa w postaci mielonej oraz w całości. Goździki mielone stanowić mogą składnik przy komponowaniu własnych mieszanek przyprawowych, zarówno na słodko, jak i do dań wytrawnych.

Goździki pomagają w przypadku dolegliwości bólowych, dzięki zawartemu w nich eugenolowi, który ma właściwości lekko znieczulające. Wystarczy przy bólu zęba żuć goździka lub namoczyć watkę w olejku goździkowym i przyłożyć na bolące miejsca. Badania wykazały, że olejek goździkowy może być wykorzystany w stomatologii, jako środek znieczulający, stosowany miejscowo.

Warto docenić tę przyprawę ze względu na jej wyjątkowe działanie. Goździki posiadają wiele cennych właściwości leczniczych, które wynikają również m.in. z zawartości polifenoli, które są wyjątkowo silnymi antyutleniaczami. Z tego względu napary z goździków polecane są w celu spowolnienia procesów starzenia się organizmu i redukcji wolnych rodników, które mogą stać się przyczyną rozwoju wielu chorób.

1.    Napar z goździków pomaga uśmierzyć ból gardła i działa antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie. W celu redukcji nieprzyjemnych dolegliwości, które związane są z infekcją dróg oddechowych, można także rozgryźć i żuć goździki – wówczas efekt znieczulający jest silniejszy, niż w przypadku płukania gardła naparem, który przygotowuje się, zalewając rozkruszone goździki gorącą wodą.

2.    Goździki pomagają także uśmierzyć ból zęba dzięki swojemu działaniu znieczulającemu, prawdzie jest to efekt krótkotrwały, i „kuracja” goździkami może być prowadzona jedynie doraźnie, jednak w nagłej sytuacji warto sięgnąć do natury, która kryje w sobie prawdziwe skarby. Co ważne, rozgryzienie i żucie goździków pomaga uśmierzyć ból zęba, gdyż zawarty w nich olejek działa silnie antybakteryjnie i przeciwzapalnie.

3. Goździki od wieków stosowane są w celu łagodzenia objawów zapalenia dziąseł. Silne działanie antybakteryjne pomaga uporać się z nieprzyjemnym bólem, pieczeniem i swędzeniem dziąseł.
Napar z goździków działa też ściągająco na błony śluzowe i jest pomocy w innych schorzeniach jamy ustnej. Można korzystać z niego w celu redukcji bólu związanego z aftami i leczenia infekcji grzybiczych np. grzybicy języka oraz łagodzenia objawów paradontozy.

4.   Naturalny olejek goździkowy - dostępny w sklepach - pomaga na ból mięśni i stawów. Można stosować go zarówno do nacierania obolałych miejsc, jak i do masażu. Zawarte w nim związki działają korzystnie na skórę
i pomagają łagodzić objawy niektórych schorzeń dermatologicznych o podłożu bakteryjnym i grzybiczym. 
Uwaga: olejek goździkowy może uczulać, więc trzeba wcześniej przetestować jego działanie np. na niewielkiej powierzchni skóry w zgięciu łokcia lub po wewnętrznej stronie nadgarstka.

5.    Goździki działają rozgrzewająco i przyśpieszają przemianę materii, mogą wspomagać leczenie kataru
– w celu odblokowania nosa można stosować inhalacje parowe z dodatkiem olejku goździkowego.

6. Generalnie, goździki wzmacniają układ odpornościowy, pomagają w leczeniu dolegliwości trawiennych, wspomagają zdrowie wątroby, pomagają zmniejszyć ból i stan zapalny w organizmie, wzmacniają kości i stawy, zwalczają bakterie. ...itp.

 

Moje zastosowania:

1. Domowy syrop goździkowy - łyżkę goździków gotuję przez kilka minut w szklance wody, powstały wywar mieszam z miodem . Stosuję przy katarze i kaszlu.

2.  Napar z goździków - jedną łyżeczkę zmielonych goździków zalewam szklanką wrzątku. Parzę przez 2-3 minut. Napar piję 1-3 razy dziennie przy męczącym kaszlu czy zapaleniu gardła.

3. Napój – przy bolącym gardle i katarze - ¼ łyżeczki zmielonych goździków, ¼ łyżeczki zmielonego imbiru mieszam z gorącą wodą, po lekkim przestudzeniu dodaję sok z cytryny wg upodobania i na końcu łyżeczkę miodu. Wypijam dość ciepły napój dwa razy dziennie.

4.  Herbata - goździki w całości dodaję do herbaty podnosząc swoją odporność i rozgrzewając organizm .

5. Zamiast płukania jamy ustnej gotowymi produktami, a szczególnie w okresie noszenia maseczek, wskazana wzmożona higiena jamy ustnej. Do tego celu używam odrobinki suszonego goździka, i po odświeżeniu ust, resztki wypluwam do papierowej serwetki nie dotykając ust czy twarzy.

6.   Regularnie żuję po jednym lub dwa goździki w celu eliminacji stanów zapalnych gardła i dezynfekcji jamy ustnej.

7. Stosuję kilkudniową kurację w celu pozbywania się różnych pasożytów dwa razy w roku, szczegóły  stosowania będą dostępne w informacji z cyklu „doskonałe zdrowie przez cały rok” pt. „Nasi niechciani mieszkańcy”.

8. W kuchni - najpopularniejsze zastosowanie goździków stosuję do wielu potraw i zup dla podniesienia ich walorów smakowych. Ich ciekawy aromat świetnie komponuje się z każdym mięsem, czerwoną i białą gotowaną kapustą. Dodaję do ciasta dyniowego, warzyw i owoców, czy rozgrzewających napojów.

9.  W celu zapobiegania molom umieszczam je w szafkach kuchennych uzyskując dodatkowo piękny zapach.

 

Przeciwwskazania

Goździki i zawarty w nich olejek eteryczny są uznawane za substancje bezpieczne, ale jak zawsze nadmierne spożywanie może wywołać niepożądane efekty. Przyjmuje się, że maksymalna dawka goździków na dobę wynosi 2,5 mg/kg masy ciała. Jeśli jednak dojdzie do nadmiernej konsumpcji goździków do najczęstszych skutków ubocznych można zaliczyć: zmniejszoną krzepliwość krwi; reakcje alergiczne w postaci wysypki czy opuchlizny.

 

Informacje nie stanowią porad medycznych. Wskazana jest konsultacja lekarska.

Grażyna Tworek

 

Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego
w Krakowie
Al. 29 Listopada 46
31-425
Kraków
12 662 52 87
© 2023 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki UR
Redaktor strony: Magdalena Boś