Listopad 2020
Udostępnij:

”Doskonałe zdrowie przez cały rok” - część 13


ELIKSIR ZDROWIA = NATURALNY ANTYBIOTYK

fragment z autorskiego wykładu pt. „Natura człowieka i jego potencjały”- cz. I

 

Bazą eliksiru zdrowia jest ocet jabłkowy niefiltrowany, który słynie z pozytywnego wpływu na organizm i który wraz z pozostałymi składnikami stanowi wyjątkową miksturę wspomagającą zdrowie. O zdrowotnych właściwościach octu jabłkowego wiedziały już nasze mamy i babcie. Wiele tysięcy lat temu był stosowany między innymi do poprawy odporności organizmu, pobudzenia krążenia krwi i oczyszczania wątroby. Hipokrates polecał łączyć ocet jabłkowy
z miodem na przeziębienie i kaszel.
Dzisiaj również spełnia podobne właściwości zaś w starożytności stosowano taki ocet do oczyszczania ran. Obecnie używa się ten sam ocet do dezynfekcji skóry, leczenia brodawek i jest pomocny w leczeniu grzybicy.

Wiemy, że ocet jabłkowy wpływa pozytywnie na układ immunologiczny. Badania dowodzą, że kwas octowy obecny w occie jabłkowym eliminuje chorobotwórcze patogeny, w tym wiele rodzajów bakterii. Ocet jabłkowy zawiera w sobie między innymi aminokwasy, pektyny, a także związki polifenolowe. Warto zaznaczyć, że w occie jabłkowym znajdują się także niewielkie ilości składników mineralnych, jak sód, potas, fosfor, żelazo, magnez i wapń oraz witaminę C, B1, B2, B3, B6, kwas pantotenowy, biotyna i kwas foliowy.  

A oto niektóre lecznicze właściwości wynikające ze stosowania octu jabłkowego: reguluje poziom cukru we krwi, powoduje uczucie sytości, zmniejsza ilość trójglicerydów we krwi, wzmacnia procesy ludzkiego serca. Udowodniono, że kwas octowy zawarty w occie jabłkowym spowalnia wchłanianie cukrów z pożywienia,
a przyjmowanie przed snem dwóch łyżek octu jabłkowego z letnią wodą oraz przyjmowanie takiej samej porcji na czczo zmniejsza poziom glukozy we krwi.

Ocet jabłkowy jest również stosowany przy leczeniu bólu gardła. Korzystne będzie płukanie gardła kilka razy dziennie roztworem wody z octem jabłkowym w proporcji  1/3 szklanki octu uzupełniona wodą.

Picie na czczo wody z octem jabłkowym pomoże zapobiegać zaparciom, a szklanka wody z łyżką octu jabłkowego załagodzi palenie w przełyku spowodowane zgagą i refluksem, których przyczyną jest zbyt zasadowe środowisko żołądka.

Dowiedziono, że regularne spożywanie octu jabłkowego obniża poziom złego cholesterolu. Ocet jabłkowy zawiera silny przeciwutleniacz. Jest nim kwas chloro genowy, który ochrania cząstki dobrego cholesterolu przed utlenianiem. Jednocześnie zostaje wyregulowane ciśnienie krwi. Poza tym, regularne niemal codzienne stosowanie octu jabłkowego znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.

Coraz więcej badań stosowania octu jabłkowego wykazuje działanie przeciwnowotworowe, który może ponadto zmniejszać niektóre rodzaje nowotworów.

  

Moje zastosowanie: Eliksir zdrowia czyli naturalny antybiotyk:

składniki:

1. ¾ litra octu jabłkowego niefiltrowanego,

2. 75 ml drobno pokrojonej cebuli,

3. 75 ml drobno pokrojonego czosnku,

4. 75 ml  utartego świeżego imbiru,

5. 2 łyżki utartego korzenia chrzanu,

6. dwie ostre papryczki chili z pestkami drobno pokrojone

7. dwie łyżki zmielonej kurkumy.

Wykonanie: Ocet jabłkowy łączę ze wszystkimi składnikami. Mieszam. Miksturę przelewam do szklanego słoja do wysokości 3/4 . Dopełniam octem jabłkowym do pełna. Zakręcam słój i odstawiam go na około miesiąc w chodne miejsce i codziennie wstrząsam.
Zastosowanie: W celu ochrony przed infekcjami i wzmocnienia odporności piję po łyżce dwa razy dziennie rozcieńczając miksturę w niewielkiej ilości letniej wody połączonej z mlekiem lub łyżkę eliksiru popijam letnią wodą
z mlekiem. W przypadku grypy, ten naturalny antybiotyk mogę stosować kilka razy dziennie po łyżce, ale nie częściej niż co sześć godzin. Nigdy na czczo !

Inne zastosowania eliksiru: do wzmocnienia smaku potraw i sałat. Przechowuję w chłodnym miejscu.

Dodatkowe moje zastosowania octu jabłkowego:

1.    Dzięki przeciwbakteryjnym właściwościom używam go jako naturalnego konserwantu żywności.

2.    Warto wiedzieć, że korzystne dla zdrowia jest mycie czy płukanie owoców i warzyw w roztworze ¼ części octu
z wodą.

3. Roztwór z jednej łyżki octu wymieszanej w szklance letniej przegotowanej wody piję na czczo lub przed posiłkami.

Przeciwskazania

Nie zaleca się picia samego octu jabłkowego a nadmierna ilość jednorazowego spożywania w takiej formie może przyczynić się do podrażnienia przełyku i jamy ustnej. Osoby mające problemy z żołądkiem powinny zminimalizować jego zastosowanie. Na stosowanie octu jabłkowego powinny uważać osoby stosujące leki na obniżenie poziomu glukozy we krwi a samo połączenie z innymi lekami może przyczynić się do wielu niedogodności.

Informacje nie stanowią porad medycznych. Wskazana jest konsultacja lekarska.

 

- ciąg dalszy nastąpi.

Grażyna Tworek

Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego
w Krakowie
Al. 29 Listopada 46
31-425
Kraków
12 662 52 87
© 2023 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki UR
Redaktor strony: Magdalena Boś