Listopad 2020
Udostępnij:

”Doskonałe zdrowie przez cały rok” - część 12


            POPULARNY OWOC WZMACNIAJĄCY ODPORNOŚĆ - JABŁKO

 

Udowodniono, że jabłka stanowią prosty sposób na wzmocnienie odporności. Wiele osób zada sobie pytanie, czy to może być aż takie proste? Tak jest, jeśli jemy w jabłka w całości, ekologiczne, wolne od pestycydów.

Wspieranie odporności to w obecnym czasie temat najważniejszy. Nie dziwi to już nikogo. Jest to naprawdę bardzo ważna sprawa, toteż wiedzy w tym zakresie nigdy nie jest za wiele. Można łatwo powiedzieć,
że swoje zdrowie trzymasz we własnych rękach!
Jabłka wśród owoców znajdują się niemal na głównym miejscu pod względem zawartości antyoksydantów.

Dzięki swoim właściwościom jabłka mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Polecane są w przypadku wielu dolegliwości, ale przede wszystkim wspierają ogólną odporność organizmu, dzięki czemu stajemy się bardziej odporni na działanie drobnoustrojów chorobotwórczych, gdyż jedzenie jabłek zapobiega rozwojowi infekcji.

Jedząc całe jabłka dostarczamy organizmowi synergistyczną mieszankę cennych składników odżywczych. Zalecane jest spożywanie jabłek w całości ze skórką. Większość związków bioaktywnych znajduje się w skórce
i w gniazdach nasiennych. W skórce jabłek znajdują się najsilniejsze antyoksydanty, m.in. katechiny, procyjanidyny
i kwas chlorogenowy. Jabłka zawierają pełny zestaw witamin, soli mineralnych, kwasy organiczne: jabłkowy, winowy, bursztynowy, cytrynowy, chlorogenowy oraz jedno z najbogatszych źródeł włókna roślinnego – błonnik; oraz białka, lipidy, witaminy ACK, witaminy z grupy B: B1, B2, B3 (wit. PP), B6, B11, B12, B9 (kwas foliowy), oraz znajdują się ważne pierwiastki takie jak: sód, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, aminokwasy, enzymy, fitoncydy oraz olejki eteryczne.
            Wiadomo, że źle pracujące jelita, zanieczyszczone przetworzoną żywnością, wypełnione bakteriami
i grzybami, zalegającymi toksynami, stają się czynnikiem powodującym zaburzenia pracy organizmu i licznymi problemami.

Szczególne znaczenie dla zdrowia człowieka ma błonnik. Rola błonnika w organizmie polega głównie na zapobieganiu zaparciom, ponieważ pobudza on ukrwienie jelit i ich perystaltykę a zawarta, kwercetyna ma właściwości lecznicze. Posiada silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiega niebezpiecznym procesom utleniającym w organizmie. Działa przeciwzapalne, które wykorzystuje się w leczeniu stanów zapalnych
i alergii. Z kolei, procyjanidyny należą do grupy flawonoidów, które zaliczamy do polifenoli. Najpopularniejsze procyjanidyny to: B2, B3 i C1. Procyjanidyny wykazują wielokrotnie większą aktywność przeciw wolnym rodnikom, niż witamina C i witamina E. Ponadto procyjanidyny mają zdolność wiązania toksycznych metali i alkaloidów!

Dlaczego warto jeść jabłka?

1.    Jabłka pomagają w walce z wirusami a tym samym wpływają na podniesienie odporności zwalczając nowe infekcje. Wspomagają równowagę mikroflory jelitowej. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie przewodu pokarmowego odbudowując prawidłową florę bakteryjną. Źle funkcjonujące jelita to zagrożenie dla całego układu odpornościowego. Dbanie o swoją kondycję, to obrona życia a zatem to także nasz obowiązek, aby jak najlepiej uchronić się przed stanami zapalnymi, ponieważ, jabłka to naturalny sprzymierzeniec w walce z kandydozą, przewlekłymi biegunkami, zaparciami, wzdęciami, zespołem jelita drażliwego, grzybicą stóp, odbytu, dolegliwościami prostaty.

2.    Jabłka wzmacniają odporność organizmu. Odporność organizmu w dużym stopniu zależy od prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Jabłka dzięki obecności rozpuszczalnego błonnika (pektyn) wykazują właściwości prebiotyczne, stymulując do namnażania dobre dla zdrowia człowieka bakterie probiotyczne.

Warto zapoznać się z zaletami prozdrowotnego ekologicznego metabolitu otrzymanego z suszu masy jabłkowej, jabłek odmiany Gold Milenium. Odmiana Gold Milenium pochodzi z polskiej produkcji ekologicznej i wykazuje wysoką odporność na infekcje pleśniowymi grzybami, bez uprzedniego stosowania oprysków.

3.    Jabłka zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i chorób sercowo-naczyniowych. Regularne spożywanie jabłek zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Dowiedziono, że przy konsumpcji jednego jabłka dziennie ryzyko rozwoju raka jelita grubego obniżyło się, a spożywanie więcej niż jednego jabłka dziennie znacznie zmniejszyło to ryzyko. Efekt ochronny wynika z bogatej zawartości flawonoidów, mających właściwości przeciwutleniające. Jeszcze inne badania wskazują, że jedzenie jabłek wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Występujące w jabłku sole mineralne, m.in. potas, magnez, wapń, antyoksydanty i błonnik działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy.

4.    Jabłka działają ochronnie na komórki mózgowe i zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Dowiedziono, że regularne spożywanie soku jabłkowego może zmniejszyć ryzyko wystąpienia demencji starczej, w tym choroby Alzheimera. Korzystne działanie soku jabłkowego jest związane z zawartą w jabłkach kwercetyną. Jabłka dzięki bogactwu antyoksydantów przeciwdziałają powstawaniu w komórkach uszkodzeń wolno rodnikowych. Acetylocholina zawarta w jabłkach bierze udział w procesach zapamiętywania, co jest istotne w chorobie Alzheimera.

5.    Jabłka w profilaktyce cukrzycy, której częstotliwość zachorowania wzrosła nie tylko w Polsce. Dowiedziono, że jabłka zostały zidentyfikowane, jako jedyne pokarmy bogate we flawonoidy, które mogą działać ochronnie. Jabłka zawierają błonnik, który zmniejsza wchłanianie cukru z pokarmu i pomaga unormować jego poziom we krwi. Ponadto jabłka należą do produktów z niskim poziomem glikemiczym, które nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Dotyczy to owoców zarówno świeżych, duszonych, jak i suszonych.

6.    Jabłka oczyszczają organizm z toksyn. Pektyny zawarte w jabłkach po przejściu przez żołądek pęcznieją
i tworzą żel o dużej zdolności pochłaniania toksyn. Pektyny zapobiegają zatruciom organizmu, również pochłaniają substancje, które mogą mieć potencjalnie działanie kancerogenne, takie jak np. azotany.

7.    Jabłka chronią wzrok i pozytywnie wpływają na wygląd skóry. Roślinne barwniki obecne w skórce jabłek przeciwdziałają zwyrodnieniu plamki żółtej, która jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku u osób po 65 roku życia. Witamina C występująca w jabłkach i witamina E chronią oczy przed uszkodzeniami wywołanymi przez światło. Witamina A uważana jest za najważniejszą witaminę dla oczu, ponieważ uczestniczy w syntezie rodopsyny odpowiedzialnej za widzenie o zmroku. Regularne spożywanie jabłek wpływa na kondycję naszej skóry. Proces starzenia się skóry, zaburzone wytwarzanie kolagenu i przedwczesne tworzenie się zmarszczek są w dużym stopniu spowodowane działaniem wolnych rodników. Obecne w jabłku witaminy C E opóźniają proces starzenia, ponieważ stymulują produkcję kolagenu, regenerują skórę, a także chronią ją przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego. Ogromna ilość antyoksydantów w jabłku nie tylko chroni przed nowotworami, ale również zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu.

 

Moje zastosowania:

1.    Jedno jabłko zjadam w całości łącznie z ogryzkiem i pestkami, dlatego, że nasiona jabłek zostały dokładnie przebadane przez naukowców. Dowodzą, że zawierają one w niewielkiej ilości związek znany jako amigdalina, czyli witamina B17. Jeszcze innym czynnikiem, jaki zdecydował o małej popularności spożywania jabłek w całości były przeprowadzone niegdyś badania, które wykryły w pestkach cyjanek. Owszem, ta trująca substancja znajduje się w nasionach jabłek, ale w znikomych ilościach. Aby umrzeć z powodu zatrucia cyjankiem zawartym w pestkach, trzeba by było zjeść ich ok. dwóch ton naraz. Występuje w wielu nasionach owoców, takich jak migdały, pigwa, morela, śliwki, brzoskwinie, wiśnie, jabłka, gruszki i nektarynki, a także w pestkach migdałowca oraz orzechach makadamia
i nerkowca. Mniejsze ilości tego związku zawierają również dziko rosnące jagody: jeżyna, żurawina, aronia, czarny bez, malina, truskawka; warzywa strączkowe: fasola, bób, ciecierzyca, soczewica; nasiona lnu, sezamu
i ziaren zbóż: jęczmień, owies, pszenica, gryka, proso, żyto, brązowy ryż. Jedno jabłko zawiera maksymalnie około 10 pestek.

Ważnym powodem, dla którego zjadam całe jabłko, jest duża zawartość jodu w pestkach. Już kilka ziarenek dziennie pokrywa w pełni zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Niedobór jodu skutkuje obniżoną sprawnością intelektualną i może prowadzić do wielu dolegliwości i chorób. Dobra przypowieść „one apple a day keeps the doctor away, ”czyli „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka”.

Uwaga: Dawką śmiertelną dla osoby dorosłej o wadze blisko 81 kg jest około 41-286 mg cyjanowodoru, to jest około 243-6804 ziaren jabłek.

2.    Jabłka dodaję do sałatek owocowych a pieczone świeże cieniutkie krążki owocu, posypane cynamonem stanowią doskonały deser.

3.    Plasterki owocu zapiekam w cieście. Na kruchym spodzie przygotowuję pyszną szarlotkę.

4.    Do wykwintnego głównego dania dodaję jabłka a duszone z plasterkami cebuli dają daniom z mięs i ryb wyjątkowy smak. Do takiego dania jabłka kroję wzdłuż na ćwiartki a razem z miodem i korzennymi przyprawami sprawiają,
że danie smakuje po królewsku!

5.    Mus jabłkowy, łatwy i niezwykle smaczny. Umyte owoce osuszam ręcznikiem papierowym. Obieram ze skórki usuwając gniazda nasienne i kroję w małe kawałki. Jabłka układam w garnku skrapiając sokiem z cytryny
i odrobiną wody. Gotuję na małym ogniu do miękkości, aż woda wyparuje. Podczas gotowania mieszam często łyżką drewnianą. Nie przykrywam garnka. Jabłka miksuję na gładką masę. Produkt przygotowywany na zimę pasteryzuję w słoiczkach a do bieżącej konsumpcji pozostawiam w lodówce na czas około tygodnia.

 

Przeciwwskazania

Wszystko w nadmiarze szkodzi, jednak na jabłka szczególnie powinny uważać osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego. Oczywiście takie osoby nie muszą rezygnować z jedzenia jabłek, ale dopuszczalna dzienna dawka, powinna uwzględniać indywidualne preferencje zdrowotne.

 

Informacje nie stanowią porad medycznych. Wskazana jest konsultacja lekarska.

 

Grażyna Tworek

Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego
w Krakowie
Al. 29 Listopada 46
31-425
Kraków
12 662 52 87
© 2023 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki UR
Redaktor strony: Magdalena Boś