Październik 2020
Udostępnij:

”Doskonałe zdrowie przez cały rok” - część 10


WSPOMAGA ODPORNOŚĆ – WITAMINA C

 

Witaminę C wytwarzają wszystkie rośliny mające zielony chlorofil, który w reakcji zwanej fotosyntezą wytwarzają cukier (glukozę), a z niej pewną ilość kwasu askorbinowego czyli witaminę C.

Również tysiące gatunków zwierząt kręgowych wytwarzają jej znaczne ilości, gdyż mają w wątrobie pewien enzym, którego nie mają ludzie i małpy człekokształtne. Dlaczego go nie mamy? Pozostaje jak na razie zagadką.
Dlatego powinniśmy spożywać pokarmy roślinne i owoce! Być może dlatego właśnie człowiek jest w głównej mierze roślinożercą. Jednak witamina witaminie nie jest równa. Powinniśmy przede wszystkim szukać naturalnych witamin. Warto też pamiętać o zdrowej diecie stanowiącą pierwszą linię obrony w walce z niedoborami witamin i minerałów.

Dowiedziono, że witamina C – zwiększa odporność organizmu i posiada  liczne właściwości:

Przeciwwirusowe - aktywność na wszystkie wirusy

Antybakteryjne - nawet na szczepy antybiotykoodporne

Przeciwgrzybiczne - nawet w płucach i jelitach

Przeciwnowotworowe - po dożylnym podaniu dużych dawek

Przeciwpasożytnicze - niszczy lamblie, rzęsistki i inne

Przeciwwolnorodnikowe - niszczy agresywne rodniki tlenowe

Przeciwalergiczne - hamuje reakcje uczuleniowe

Przeciwzapalne - zmniejsza stan zapalny narządów

Przeciwmiażdżycowe - obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów

Ponadto witamina C działa odtruwająco, przeciwkrwotocznie, przeciwcukrzycowo, przeciwstarzeniowo. Chroni przed licznymi schorzeniami bądź pomaga skutecznie je zwalczać między innymi: grypę, artretyzm, reumatyzm, zapalenie wątroby, opryszczkę, ospę, gruźlicę, dżumę, dur brzuszny, nowotwory, schorzenia sercowo-naczyniowe i mózgowe.

Witamina C nieustannie jest „pod lupą” a jej lecznicze sukcesy sprawiły, że niemal każdy wie, jak wielkie znaczenie dla człowieka ma ona i jak jej braki przyczyniają się do wielu chorób. Ich skutkami jest na przykład: wyczerpanie, bezwład, zapadnięte oczy, blada cera, anemia, depresja i osłabienie, bóle stawów i mięśni, mdłości, omdlenia lub zawroty głowy.

Główne funkcje witaminy C to między innymi: zwiększenie odporności organizmu (mniejsze ryzyko przeziębień
i krótszy czas ich trwania),
wpływanie na wytwarzanie i zachowanie kolagenu (służy do produkcji tkanki łącznej), przyspieszanie gojenie ran i zrastanie kości, hamowanie tworzenia się sińców, powstawanie krwotoków czy krwawienia z dziąseł.

Ponadto, odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego i serca, obniża ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą i odkładaniem się cholesterolu, poprawia przyswajalność żelaza, uczestniczy w regeneracji witaminy E, działa jako przeciwutleniacz (wychwytuje wolne rodniki), chroni organizm przed zmianami nowotworowymi.

Brakiem witaminy C objawiają się:  zaburzenia w produkcji kolagenu, co przekłada się na wolniejsze gojenie się ran, zmniejszona odporność na infekcje (częstsze i dłuższe przeziębienia), bóle mięśniowe i stawowe, zmęczenie, apatia, schorzenia żołądka i zapalenie błony śluzowej.

WARTO PAMIĘTAĆ, że witamina C znajduje się w świeżych owocach i warzywach. Doskonałym jej źródłem są zarówno owoce cytrusowe, kiwi, melony, ananasy, oraz polskie czarne i czerwone porzeczki, truskawki, jagody czarnego bzu, maliny, jeżyny. Jest jej dużo w brukselce, kapuście, kalafiorze, rzepie, cebuli, szpinaku, brokułach, groszku zielonym, kalarepie, szparagach. Znajduje się też w jabłkach, ziemniakach, pomidorach, karczochach. Witaminę C niszczy tlenek węgla, którym jest zanieczyszczone powietrze w miastach, dlatego można przyjmować jej zwiększone dawki.

Udowodniono, że najlepszymi źródłami witaminy C są owoce i warzywa posiadające jej więcej niż na przykład cytryna. Cytryna jest najważniejszym przeciwutleniaczem i bardzo dobrym źródłem witaminy C,
a sok z jednej cytryny zaspokaja aż 35% dziennego zapotrzebowania. Są jednak o wiele lepsze źródła tej cennej witaminy i najważniejszego przeciwutleniacza.

Pomidor, którego nie należy zjadać w towarzystwie świeżego ogórka gdyż zawiera on enzym askorbinazę, który rozkłada witaminę C powodując utratę witaminy C. Żeby temu zapobiec i nie należy rezygnować z tego połączenia, wystarczy zmienić pH ogórka łącząc go z sokiem z cytryny lub z ogórkiem kiszonym.

Pomidor = jedna cytryna

Kiwi to bomba witaminowa. Jedno kiwi = trzy cytryny.

Grejpfrut = dwie cytryny.

Mandarynka jedna ma tyle witaminy C co sok z jednej cytryny. Trzy mandarynki to ponad 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Czarna porzeczka, jej garść blisko 40 g, zawiera tyle witaminy C, co sok z trzech i pół cytryny.

Mango = 2,5 cytryny.

Biała kapusta. Gotowanie zabija część witaminy C ale i tak jest świetnym źródłem witaminy C, mała jej porcja czyli ok. 120 g zawiera tyle witaminy C, co sok z dwóch cytryn.

Truskawek potrzebujemy tylko trzy i ta ilość dostarcza tyle witaminy C co soku z jednej cytryny.

Brokuł gotowany jest królem witamin, żadne inne warzywo nie ma tak wielu witamin i minerałów. Ma również bardzo dużo witaminy C bo cały brokuł równa się kilkunastu cytrynom! Cztery różyczki brokułu to cztery cytryny.

Brukselka gotowana posiada ma dużo witaminy C, osiem małych ugotowanych brukselek to równowartość soku z aż pięć (5 )cytryn.

Jarmuż gotowany jest królową witamin. Dwa liście jarmużu równy jest witamin z pięciu i pół / (5, 5) cytryny.

Papaję można porównać z dziewięcioma (9) cytrynami.

Pomarańcza, ma wiele witaminy C, jedna pomarańcza bez skórki to równowartość aż pięciu i pół (5,5) wyciśniętych cytryn.

Papryka:  zielona = sześciu (6) cytryn; czerwona = dziesięciu (10) cytryn; żółta = szesnastu (16) cytryn.

Natka pietruszki surowa to doskonałe źródło witaminy C i zawiera jej więcej niż cytrusy. Dobrze jest jeść przynajmniej jedną łyżkę natki dziennie, oczywiście świeżo posiekanej w ten sposób zapewnimy organizmowi połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

 

Moje zastosowania:

Codziennie, razem z pożywieniem dostarczam swojemu organizmowi ponad 1g czyli 1,000 mg witaminy C pochodzącej z naturalnych źródeł. W okresie zimowym uprawiam w domu malutki ogródek głównie ze szczypiorem
i natką pietruszki. Świeżą natkę zjadam codziennie w ilości około dwóch łyżek. Warzywa i owoce stanowią bazę posiłkową każdego dnia. Wspomagam się własnymi przetworami w postaci soków owocowych, powideł, ziołowych napojów oraz wody.

 

Przeciwskazania

Duże ilości witaminy C nie powinny przyjmować osoby ze stwierdzoną niewydolnością nerek lub tendencją do kamicy nerkowej oraz osoby z zaburzeniami polegającym na wchłanianiu i magazynowaniu zbyt dużej ilości żelaza przez organizm. Dowiedziono, że przyjmowanie nadmiaru każdej witaminy może obniżyć skuteczność działania zażywanych leków.

 Informacje nie stanowią porad medycznych. Wskazana jest konsultacja lekarska.

 

Grażyna Tworek

Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego
w Krakowie
Al. 29 Listopada 46
31-425
Kraków
12 662 52 87
© 2023 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki UR
Redaktor strony: Magdalena Boś