”Doskonałe zdrowie przez cały rok” - część 10
WSPOMAGA ODPORNOŚĆ – WITAMINA C
Witaminę C wytwarzają wszystkie rośliny mające zielony chlorofil, który w reakcji zwanej fotosyntezą wytwarzają cukier (glukozę), a z niej pewną ilość kwasu askorbinowego czyli witaminę C.
Również tysiące gatunków zwierząt kręgowych wytwarzają jej znaczne ilości, gdyż mają w wątrobie pewien enzym, którego nie mają ludzie i małpy człekokształtne. Dlaczego go nie mamy? Pozostaje jak na razie zagadką.
Dlatego powinniśmy spożywać pokarmy roślinne i owoce! Być może dlatego właśnie człowiek jest w głównej mierze roślinożercą. Jednak witamina witaminie nie jest równa. Powinniśmy przede wszystkim szukać naturalnych witamin. Warto też pamiętać o zdrowej diecie stanowiącą pierwszą linię obrony w walce z niedoborami witamin i minerałów.
Dowiedziono, że witamina C – zwiększa odporność organizmu i posiada liczne właściwości:
Przeciwwirusowe - aktywność na wszystkie wirusy
Antybakteryjne - nawet na szczepy antybiotykoodporne
Przeciwgrzybiczne - nawet w płucach i jelitach
Przeciwnowotworowe - po dożylnym podaniu dużych dawek
Przeciwpasożytnicze - niszczy lamblie, rzęsistki i inne
Przeciwwolnorodnikowe - niszczy agresywne rodniki tlenowe
Przeciwalergiczne - hamuje reakcje uczuleniowe
Przeciwzapalne - zmniejsza stan zapalny narządów
Przeciwmiażdżycowe - obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów
Ponadto witamina C działa odtruwająco, przeciwkrwotocznie, przeciwcukrzycowo, przeciwstarzeniowo. Chroni przed licznymi schorzeniami bądź pomaga skutecznie je zwalczać między innymi: grypę, artretyzm, reumatyzm, zapalenie wątroby, opryszczkę, ospę, gruźlicę, dżumę, dur brzuszny, nowotwory, schorzenia sercowo-naczyniowe i mózgowe.
Witamina C nieustannie jest „pod lupą” a jej lecznicze sukcesy sprawiły, że niemal każdy wie, jak wielkie znaczenie dla człowieka ma ona i jak jej braki przyczyniają się do wielu chorób. Ich skutkami jest na przykład: wyczerpanie, bezwład, zapadnięte oczy, blada cera, anemia, depresja i osłabienie, bóle stawów i mięśni, mdłości, omdlenia lub zawroty głowy.
Główne funkcje witaminy C to między innymi: zwiększenie odporności organizmu (mniejsze ryzyko przeziębień
i krótszy czas ich trwania), wpływanie na wytwarzanie i zachowanie kolagenu (służy do produkcji tkanki łącznej), przyspieszanie gojenie ran i zrastanie kości, hamowanie tworzenia się sińców, powstawanie krwotoków czy krwawienia z dziąseł.
Ponadto, odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego i serca, obniża ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą i odkładaniem się cholesterolu, poprawia przyswajalność żelaza, uczestniczy w regeneracji witaminy E, działa jako przeciwutleniacz (wychwytuje wolne rodniki), chroni organizm przed zmianami nowotworowymi.
Brakiem witaminy C objawiają się: zaburzenia w produkcji kolagenu, co przekłada się na wolniejsze gojenie się ran, zmniejszona odporność na infekcje (częstsze i dłuższe przeziębienia), bóle mięśniowe i stawowe, zmęczenie, apatia, schorzenia żołądka i zapalenie błony śluzowej.
WARTO PAMIĘTAĆ, że witamina C znajduje się w świeżych owocach i warzywach. Doskonałym jej źródłem są zarówno owoce cytrusowe, kiwi, melony, ananasy, oraz polskie czarne i czerwone porzeczki, truskawki, jagody czarnego bzu, maliny, jeżyny. Jest jej dużo w brukselce, kapuście, kalafiorze, rzepie, cebuli, szpinaku, brokułach, groszku zielonym, kalarepie, szparagach. Znajduje się też w jabłkach, ziemniakach, pomidorach, karczochach. Witaminę C niszczy tlenek węgla, którym jest zanieczyszczone powietrze w miastach, dlatego można przyjmować jej zwiększone dawki.
Udowodniono, że najlepszymi źródłami witaminy C są owoce i warzywa posiadające jej więcej niż na przykład cytryna. Cytryna jest najważniejszym przeciwutleniaczem i bardzo dobrym źródłem witaminy C,
a sok z jednej cytryny zaspokaja aż 35% dziennego zapotrzebowania. Są jednak o wiele lepsze źródła tej cennej witaminy i najważniejszego przeciwutleniacza.
Pomidor, którego nie należy zjadać w towarzystwie świeżego ogórka gdyż zawiera on enzym askorbinazę, który rozkłada witaminę C powodując utratę witaminy C. Żeby temu zapobiec i nie należy rezygnować z tego połączenia, wystarczy zmienić pH ogórka łącząc go z sokiem z cytryny lub z ogórkiem kiszonym.
Pomidor = jedna cytryna
Kiwi to bomba witaminowa. Jedno kiwi = trzy cytryny.
Grejpfrut = dwie cytryny.
Mandarynka jedna ma tyle witaminy C co sok z jednej cytryny. Trzy mandarynki to ponad 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Czarna porzeczka, jej garść blisko 40 g, zawiera tyle witaminy C, co sok z trzech i pół cytryny.
Mango = 2,5 cytryny.
Biała kapusta. Gotowanie zabija część witaminy C ale i tak jest świetnym źródłem witaminy C, mała jej porcja czyli ok. 120 g zawiera tyle witaminy C, co sok z dwóch cytryn.
Truskawek potrzebujemy tylko trzy i ta ilość dostarcza tyle witaminy C co soku z jednej cytryny.
Brokuł gotowany jest królem witamin, żadne inne warzywo nie ma tak wielu witamin i minerałów. Ma również bardzo dużo witaminy C bo cały brokuł równa się kilkunastu cytrynom! Cztery różyczki brokułu to cztery cytryny.
Brukselka gotowana posiada ma dużo witaminy C, osiem małych ugotowanych brukselek to równowartość soku z aż pięć (5 )cytryn.
Jarmuż gotowany jest królową witamin. Dwa liście jarmużu równy jest witamin z pięciu i pół / (5, 5) cytryny.
Papaję można porównać z dziewięcioma (9) cytrynami.
Pomarańcza, ma wiele witaminy C, jedna pomarańcza bez skórki to równowartość aż pięciu i pół (5,5) wyciśniętych cytryn.
Papryka: zielona = sześciu (6) cytryn; czerwona = dziesięciu (10) cytryn; żółta = szesnastu (16) cytryn.
Natka pietruszki surowa to doskonałe źródło witaminy C i zawiera jej więcej niż cytrusy. Dobrze jest jeść przynajmniej jedną łyżkę natki dziennie, oczywiście świeżo posiekanej w ten sposób zapewnimy organizmowi połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Moje zastosowania:
Codziennie, razem z pożywieniem dostarczam swojemu organizmowi ponad 1g czyli 1,000 mg witaminy C pochodzącej z naturalnych źródeł. W okresie zimowym uprawiam w domu malutki ogródek głównie ze szczypiorem
i natką pietruszki. Świeżą natkę zjadam codziennie w ilości około dwóch łyżek. Warzywa i owoce stanowią bazę posiłkową każdego dnia. Wspomagam się własnymi przetworami w postaci soków owocowych, powideł, ziołowych napojów oraz wody.
Przeciwskazania
Duże ilości witaminy C nie powinny przyjmować osoby ze stwierdzoną niewydolnością nerek lub tendencją do kamicy nerkowej oraz osoby z zaburzeniami polegającym na wchłanianiu i magazynowaniu zbyt dużej ilości żelaza przez organizm. Dowiedziono, że przyjmowanie nadmiaru każdej witaminy może obniżyć skuteczność działania zażywanych leków.
Informacje nie stanowią porad medycznych. Wskazana jest konsultacja lekarska.
Grażyna Tworek