Wrzesień 2020
Udostępnij:

”Doskonałe zdrowie przez cały rok” - część 8


LIDER NA WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI - WODA CZOSNKOWA

 

Czosnek to główny lider w galerii leczniczych roślin. Po pierwsze, jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Po drugie, ma właściwości bakteriobójcze, i bezpośrednio wpływa  na zwalczanie wirusów. Po trzecie, aby tak było, zastosować należy czosnkową wodę, która w jelicie cienkim zaczyna zabijać obecne wirusy.

Ząbek czosnku zawiera całą aptekę – związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy C, B1, B2, PP, prowitaminę A, liczne sole mineralne m.in. potasu, wapnia, magnezu, oraz rzadkie mikroelementy m.in. kobalt, chrom, nikiel.

Najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę, związku o charakterystycznym ostrym zapachu. Najzdrowszy jest czosnek surowy, lecz ze względu właśnie na jego specyficzny zapach, nie jest przez wielu lubiany.

 W tym 2020 roku, ponownie trzeba odkryć walory czosnku, bowiem czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom zwalczając wirusy układu oddechowego.  Czosnek nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej.

Woda czosnkowa to naturalna szczepionka działająca w ciągu kilkudziesięciu minut.

Moje zastosowanie:

1.         Rano. Świeży, jeden obrany i pokrojony w plasterki ząbek czosnku, umieszczam w porcelanowym dzbanku z pokrywką. Zalewam w 2/3 szklanką wody o temperaturze pokojowej.

2.         Wieczorem woda czosnkowa jest gotowa do wypicia. 2/3 szklanki wypijam na 3-4 godziny, od ostatniego posiłku, przed snem.

3.         Powtarzam etap następnego dnia - przygotowania wody czosnkowej.

4.         Postępuję tak samo przez jeden miesiąc. Odporność zostaje wzmocniona.

5.         Po tym okresie, czosnkową wodę można pić w dowolny sposób lub w razie potrzeby powtarzać cyklicznie.

 

Informacja nie stanowi parady medycznej. Konieczna konsultacja lekarska.


Grażyna Tworek

Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego
w Krakowie
Al. 29 Listopada 46
31-425
Kraków
12 662 52 87
© 2023 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki UR
Redaktor strony: Magdalena Boś