Sierpień 2020
Udostępnij:

”Doskonałe zdrowie przez cały rok” - część 7


Na wzmocnienie odporności – MROŻONA CYTRYNA

 

Cytryny są dostępne przez cały rok, ale w naszych domach bardzo często pojawiają się tylko w okresie jesiennozimowym. Cytrynę stosujemy w przypadku przeziębień i niedoborach odporności.
Najwspanialsze właściwości posiada cytryna mrożona w całości. Mrożony, nieobrany owoc jest doskonałym narzędziem do walki z rakiem. Mało popularne jest mrożenie cytryn a to prawdziwa witaminowa bomba.

Cytryny są źródłem wielu minerałów oraz witamin. Najwięcej właściwości zdrowotnych ma skórka cytryny, którą najczęściej wyrzucamy. To właśnie ona jest źródłem limonoidów – związków fitochemicznych wykazujących właściwości antyoksydacyjne. Zwalczają one namnażanie się wolnych rodników, substancji szkodliwych dla naszego organizmu. Spożywanie cytryny wpływa na oczyszczanie krwi ze złogów oraz substancji toksycznych.
W ten sposób chroni ona przed chorobami kardiologicznymi. Składniki zawarte w cytrynie hamują rozwój bakterii, wirusów oraz grzybów. Usuwają z przewodu pokarmowego drobnoustroje oraz pasożyty, wspierają tym samym trawienie i przyswajanie innych substancji odżywczych. Kwas cytrynowy pobudza również proces rozpuszczania kamieni nerkowych.

Cytryna od wieków stosowana była przy przeziębieniach. Jest to związane z dużą zawartością witaminy C, która wzmacnia odporność i spowalnia procesy starzenia się skóry. Jest również odpowiedzialna za produkcję kolagenu, czyli białka niezbędnego organizmowi do utrzymywania zdrowych mięśni i stawów.
W składzie cytryn znajdziemy także potas, sód, magnez, żelazo oraz beta-karoten i witaminę E oraz witaminy
z grupy B.

Co kryje skórka cytryny? Związki zawarte w skórce cytryny regulują poziom ciśnienia krwi oraz działają jak środek antydepresyjny. W jej składzie znajduje się także rutyna, która hamuje utlenianie witaminy C. W ten sposób substancja dłużej krąży po organizmie. Wyrzucana przez nas skórka zawiera ok. 10 razy więcej witamin niż sok
z cytryny.

Cytrynę przed włożeniem do zamrażalnika należy dokładnie umyć w ciepłej wodzie z sodą oczyszczoną, unikniemy w ten sposób jedzenia bakterii i pestycydów, którymi spryskuje się te owoce.
Po oczyszczeniu cytrusa trzeba bardzo dokładnie umyć ręce. Następnie, należy włożyć cytrynę do zamrażalnika na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie wystarczy zetrzeć ją na tarce w całości, nie obierając jej ze skórki i nie usuwając pestek.

Dowiedziono także, że w składzie owoców cytrusowych znajduje się aż 58 składników, które unieszkodliwiają komórki rakowe. Co ciekawe, cytryna uszkadza tylko komórki rakowe – inne pozostawiając w nienaruszonym stanie. Witamina C jest jedną z witamin, które rozpuszczają się w wodzie. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że traci ona swoje najcenniejsze wartości.

 

Moje zastosowania: mrożę cytrynę w całości lub w połówkach – potem przed samym użyciem  rozdrabniam ją przy użyciu plastikowej tarki. Mrożoną cytrynę dodaję do zup, sałatek, wody - idealnie wzbogaca ona smak samej wody i innych potraw.

Mrożone cytrusy można wykorzystywać w ramach profilaktyki chorób wirusowych w celu wzmocnienia układu odpornościowego. Po mrożoną cytrynę warto sięgać w czasie grypy i przeziębienia.

 

Warto, wspomagać swoją odporność przez cały rok, szczególnie w okresie zwiększonej aktywności wirusów.

Nie odnotowano żadnych przeciwskazań.

 

Podane informacje nie stanowią porad medycznych. Zalecana jest konsultacja lekarska.

Grażyna Tworek

Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego
w Krakowie
Al. 29 Listopada 46
31-425
Kraków
12 662 52 87
© 2023 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki UR
Redaktor strony: Magdalena Boś