Sierpień 2020
Udostępnij:

”Doskonałe zdrowie przez cały rok” - część 6


Na poprawę układu immunologicznego – PESTKA AWOKADO

Pestka z awokado zawiera mnóstwo antyoksydantów, które wzmacniają układ odpornościowy i hamują procesy starzenia się organizmu. Pestka awokado to bogate źródło witamin, dlatego warto jej nie wyrzucać,
tylko praktycznie zastosować.

Jest bezpieczna dla zdrowia i nietoksyczna. Badania naukowców dowiodły, że jest bogata w zdrowe tłuszcze, kwas foliowy i witaminy z grupy B.

Warto sięgać po tę część owocu, gdyż potwierdzono, że ta olbrzymia pestka zawiera więcej antyoksydantów, niż inne warzywa i owoce. Ich obecność w składzie pestki awokado sprawia, że wspiera ona prawidłowe działanie układu immunologicznego, a infekcje się nie rozwijają. Co więcej, te wartościowe substancje powodują, że pestka awokado działa przeciwzapalnie. Zawarte w niej antyoksydanty sprawiają, że poziom cholesterolu we krwi się obniża.

Dodatkowo, nasiono tego owocu posiada działanie grzybobójcze, przeciwmiażdżycowe i przeciwbakteryjne. Pestka awokado jest ważnym źródłem związków fenolowych. Można dodawać łyżkę wiórek do każdego posiłku. Pestka awokado oprócz antyoksydantów zawiera kilka składników odżywczych, w tym wapń, magnez i potas, które poprawiają pracę serca, regulują poziom cukru we krwi, poprawiają wzrok, a także działają rozkurczająco.

Pestka posiada szereg wartościowych substancji wspomagających organizm, m.in. witaminy A i E, polifenole, karotenoidy. Chroniąc przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, przeciwdziałają one powstawaniu nowotworów, opóźniają procesy starzenia się, spowalniają zmiany miażdżycowe, zapobiegają chorobom degeneracyjnym. Przeciwutleniacze, zwłaszcza witaminy A i E, doskonale wpływają na kondycję skóry, włosów
i paznokci. Wspomagając produkcję kolagenu, nadają skórze gładkość, elastyczność i młody wygląd.

Pestka awokado zawiera dużo luteiny – karotenoidu, który odpowiada za ostrość widzenia i chroni przed chorobami oczu związanymi z wiekiem. Obecne w pestce antyoksydanty zapobiegają również chorobom układu krążenia (m.in. chorobie niedokrwiennej serca i nadciśnieniu tętniczemu), są pomocne w walce z cukrzycą, astmą, artretyzmem, a także wzmacniają układ odpornościowy organizmu, dzięki czemu łatwiej radzi on sobie z infekcjami czy skutkami zanieczyszczenia środowiska. Ponadto, regularne sięganie po pestkę awokado - dzięki błonnikowi dajemy sobie szansę na uregulowanie procesów trawiennych

Moje zastosowania:

Wyjętą pestkę pozostawiam na talerzyku do lekkiego przesuszenia , nie poddaję jej działaniu wysokich temperatur. Zewnętrzną cieniutką łupinkę, gdy staje się  pomarszczona, lekko zeskrobuję, a właściwą część drobno ścieram na plastikowym tarle.  Wiórka przechowuję w szklanym naczyniu i dodaję do wielu dań, m.in. zup, płatków, sera  i past.

Moja herbata - dzięki związkom fenolowym ma podobne działanie jak zielona herbata – przeciwdziała powstawaniu nowotworów i wspomaga trawienie. Wiórka pestki zalewam prawie wrzątkiem, tak jak w przypadku zielonej herbaty. Pozostawiam do zaparzenia przez kilka minut, przecedzam używając plastikowego sitka, a tuż przed wypiciem, aby zniwelować lekko gorzki smak dodaję odrobinę miodu lub świeżych czy suchych płatków jadalnej róży.

 

Informacje te nie stanowią porad medycznych czy wyżywieniowych. Wskazana jest konsultacja medyczna.

Grażyna Tworek

Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego
w Krakowie
Al. 29 Listopada 46
31-425
Kraków
12 662 52 87
© 2023 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki UR
Redaktor strony: Magdalena Boś