”Doskonałe zdrowie przez cały rok” - część 5
Ocet ziołowo – korzenny zwalcza wirusy, zarazki oraz wzmacnia odporność
Ocet ziołowo – korzenny ma wiele zastosowań leczniczych i użytkowych. Powstaje w wyniku maceracji mieszanki przypraw korzennych i ziół. Najważniejsze, że zwalcza wirusy, zarazki a tym samym skutecznie
zapobiega epidemiom.
Ocet to skarbnica witamin, jakich: witaminy A - dzięki niej poprawia się widzenie, wpływa na wzmocnienie odporności organizmu; witaminy z grupy B - wpływają na właściwą pracę układu nerwowego; witaminy C - wpływa pozytywnie na układ krążenia; witaminy E - usuwa z organizmu wolne rodniki, redukuje także ryzyko zachorowania na choroby naczyń krwionośnych; witaminy P - wyrównuje ciśnienie krwi, wspomaga organizm w chorobie miażdżycowej.
Ocet ziołowo-korzenny zawiera wiele minerałów m. in. : magnez, żelazo, potas, miedź, krzem, pektyny
oraz enzymy.
A oto receptura na ocet ziołowo – korzenny:
Składniki:
- 2 łyżki świeżego oregano – lebiodka.
- 2 łyżki świeżego rozmarynu.
- 2 łyżki świeżego tymianku.
- Kopiata łyżka cynamonu cejlońskiego.
- Kopiata łyżka goździków.
- 6 ząbków czosnku.
- Litr octu jabłkowego niefiltrowanego ( kupny tylko w ciemnej butelce lub ocet niefiltrowany domowym
sposobem - razem z tzw. matką) - Szczypta mielonego imbiru.
- Szczypta drobnej soli różowej.
Przygotowanie: Zioła i czosnek posiekać. W szklanym naczyniu zalać składniki octem. Odstawić w ciepłe miejsce na prawie miesiąc. Po tym okresie przefiltrować wyciskając zioła, przy użyciu bawełnianej ściereczki lub plastikowego sitka oraz drewnianej łyżki. Przelać do butelek.
Zastosowanie:
Wewnętrznie: Na wzmocnienie odporności i ochronę przed zarazkami pijemy łyżeczkę octu na szklankę wody.
Zewnętrznie: do nacierania pleców, klatki piersiowej w czasie infekcji, do dezynfekcji i czyszczenia domowych powierzchni w czasie grypy. Ocet rozcieńczony z wodą, jest doskonały jako środek odstraszający owady
i zwalczający roztocza.
Przeciwwskazania
Przede wszystkim nie powinien być stosowany przez osoby cierpiące na przewlekłe choroby związane z układem pokarmowym, a w szczególności z żołądkiem, z problemami z wątrobą oraz przez kobiety w ciąży.
Informacje nie stanowią porady medycznej. Wskazana jest konsultacja lekarska.
Grażyna Tworek