Czerwiec 2020
Udostępnij:

”Doskonałe zdrowie przez cały rok” - część 4


Tajemnice królowej warzyw – CEBULA 

Cebula jest dostępna przez cały rok, ma niską cenę i traktuje się ją niesłusznie, jak zwykłe warzywo.
Cebula jest niemal dobra na wszystko i posiada magiczną moc, dlatego zawsze warto mieć cebulę w domu
i korzystać z jej darów natury.

Niezwykłość zawdzięcza przede wszystkim silnym bakteriobójczym substancjom, które potrafią zniszczyć bakterie oporne na działanie antybiotyków, tym samym, zwiększając odporność organizmu na choroby.
Jest uznawana zarówno w kuchni, jak i w lecznictwie. Od dawna stosowano ją jako naturalny antybiotyk, potwierdzając lecznicze wartości tego warzywa. Zawiera bowiem cenną kwercetynę, która ma bardzo silne działanie przeciwutleniające.

Mimo, że prawie każdy przez nią płakał, posiada ponad 100 składników istotnych dla organizmu.
Leczy przeziębienie, obniża ryzyko zawału serca, poprawia szczelność naczyń krwionośnych, neutralizuje wolne rodniki. To tylko niektóre korzystne właściwości cebuli.

Aby, miała taki wpływ na zdrowie, wymagane jest jedzenie cebuli codziennie, po pierwsze dlatego, że jest źródłem witamin, błonnika pokarmowego, siarki, i licznych cenionych składników mineralnych takich, jak: potas, wapń, fosfor, żelazo, jod, selen. Ponadto, jest źródłem witaminy C, kwasu foliowego a zawarte w niej związki siarki wpływają bardzo korzystnie na pracę układu krążenia.

Ludzie, którzy jadają cebulę systematycznie, mają w swoim krwiobiegu detreomycynę, a ten takt potwierdza, że odżywiający się w ten sposób nie chorują! Działa także przeciwkaszlowo i pomaga w bólach gardła.
Niemal wszystkim znane są sposoby sporządzania syropów, leczniczych okładów, czy inhalacji.

Można wymienić dalsze dobroczynne właściwości cebuli, ale warto pamiętać, że zawiera witaminy
i mikroelementy, których wartość była doceniana już wiele tysięcy lat temu.

Cebula, nawet przy obróbce kuchennej nie traci swoich leczniczych właściwości, np. ugotowana w zupie również jest pełna zdrowotnych właściwości, dlatego po ugotowaniu potrawy nie należy cebuli wyrzucać, tylko ją zjeść. Jednak smażona, zmienia swoje walory - jest ciężkostrawna i nie „służy” nikomu. Najcenniejsza jest jednak cebula surowa, ale aby taka była, cebulę trzeba posolić, wygnieść i skropić sokiem z cytryny. Wówczas błonnik będzie trawiony!

          Natomiast sok z cebuli może posłużyć przykładowo do przyrządzania preparatów do pielęgnacji włosów,
a to z powodu zawartej w cebuli siarki. Trzeba tylko cebulę obrać, zetrzeć na plastikowej tarce i wycisnąć sok. Gotowy sok delikatnie wetrzeć w skórę i we włosy. Owinąć głowę cienkim bawełnianym ręcznikiem lub bawełnianą pieluchą i tak trzymać przez kilka czy kilkanaście minut. Potem umyć włosy szamponem. Dobrze jest, powtarzać ten kosmetyczny zabieg. Niestety, zapach może pozostać nieco dłużej, ale kondycja włosów wyraźnie się poprawi! 

 

Cenne uwagi:

  1. Cebula to istna królowa goszcząca u mnie przez okrągły rok. Wspaniały smak m.in. uzyskuję w zupie przygotowywanej z czerwonej cebuli, z dodatkiem imbiru, gałki muszkatu, goździków, wywaru
    z warzyw. Taka zupa posiada kolejne właściwości prozdrowotne. Czerwona cebula zawiera antocyjany – barwniki czerwono - fioletowo - -niebieskie, sprzyjające samozniszczeniu komórek nowotworowych. Czerwona cebula zawiera potas, sód, żelazo, wapń, jod, karoten, witaminy E, C oraz witaminy z grupy B. Ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzakrzepowe, moczopędne, rozpuszcza mocznik. Ma działanie przeciw pasożytnicze, przeciwzapalne, przeciw wirusowe!
  2. Minerały. Pod łuskami cebuli kryje się fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, a więc minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby, dlatego łuski ściągamy delikatnie. Surowa lub duszona na wodzie, poprawia trawienie, działa przeciw zaparciom, obniża ciśnienie, poziom cukru oraz cholesterol we krwi. Zjadanie przez kilka dni porcji cebulowej jarzyny wskazane jest ze względu na działanie grzybobójcze. Aby ją przygotować, wystarczy zalać wodą pokrojoną cebulę i wolno dusić. Doprawiona solą, pieprzem, czy kurkumą, smakuje doskonale, zwłaszcza gdy dodamy jeszcze odrobinę oleju
    z oliwek z pierwszego tłoczenia.
  3. Przekonaj się sam. Profilaktycznie czy w przypadku choroby należy odciąć obydwie końcówki cebuli
    i umieścić ją na talerzyku na noc obok łóżka lub nabić na widelec. W okresie panującej epidemii cebulę warto rozłożyć na talerzykach w całym domu. Przy wdychaniu jej zapachu niemal każdy poczuje się lepiej. Jak straci zapach, to należy wymienić na nową, przy zachowaniu wszelkich zasad higieny!
  4. Uwaga! Cebula absorbuje bakterie, dlatego można ją stosować prewencyjnie w okresach przed atakami przeziębień, czy grypy. Właśnie z tego powodu, nie wolno zjadać resztek cebuli wcześniej przekrojonej, nawet przechowywanej w lodówce! Jest zatruta wystarczająco przez to, że została pokrojona lub nawet nadkrojona
    i może być przez to niebezpieczna dla zdrowia! Jest magnesem dla bakterii a zawarte toksyny bakteryjne, mogą spowodować różne bóle lub potężne zatrucia pokarmowe.

 

Przeciwwskazania:

W postaci surowej nie jest wskazana osobom cierpiących na ostre dolegliwości wątroby, woreczka żółciowego, choroby nerek, zapalenia jelit, czy niewydolności serca.

 

Przedstawione informacje nie stanowią porad medycznych. Wskazane są indywidualne preferencje zdrowotne oraz konsultacja lekarska.

 

Grażyna Tworek

Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego
w Krakowie
Al. 29 Listopada 46
31-425
Kraków
12 662 52 87
© 2023 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki UR
Redaktor strony: Magdalena Boś