Czerwiec 2020
Udostępnij:

Doskonałe zdrowie przez cały rok - część 1


Dla seniora

Na naszej stronie internetowej od dziś będziemy zamieszczali rady naszej Studentki, p. Grażyny Tworek, która od lat propaguje zdrowy styl życia i zachęca do praktyk, które mogą zapewnić zdrowie i przedłużyć życie.
Porady w postaci krótkich felietonów będą miały wspólny tytuł:
”Doskonałe zdrowie przez cały rok”

 

Doskonałe zdrowie przez cały rok…

 

Rada generalna…z własnego doświadczenia.

1. Woda imbirowa

Każdego dnia, tym bardziej obecnie, więcej pijemy. Dobrze jest pamiętać, że trzeba pić zdrowo. Oczywiście na pierwszym miejscu jest woda, która jest nam niezbędna do życia, ale nie samą wodę pijemy.
Proponuję picie imbirowej wody zrobionej domowym sposobem. Jest ona nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa, a co najważniejsze, uchroni nas przed wieloma zdrowotnymi problemami.

Składnikami wody imbirowej jest : woda, imbir, cytryna i naturalny miód.

Imbir nie jest obcy naturalnej medycynie. Od wieków, znane są jego uzdrawiające oraz odżywcze moce. Bogaty jest w potas, mangan, magnez, miedź, witaminę A,C oraz E.
Imbir m.in. wzmacnia układ odpornościowy, zwalcza ból, redukuje stany zapalne i te jego zalety powinny zachęcić wielu to picia takiej wody, bez względu na porę roku.

Wykonanie:

Korzeń imbiru około 5-10 cm (w zależności od grubości) należy umyć, lekko zeskrobać skórkę, następnie utrzeć na grubej, plastikowej tarce. Następnie zalać dwoma szklankami ciepłej wody.
Odstawić na około 10 minut. Klika razy pomieszać, używając drewnianej łyżki. Po tym czasie namoczony imbir przelewamy przez plastikowe sitko, dobrze wyciskając zawartość imbiru.
Wodę wzbogacamy sokiem z cytryny, którą wcześniej dobrze umyjemy.
Do tak przygotowanej mikstury dodajemy jeszcze do smaku 2 łyżeczki miodu, wcześniej rozpuszczonego w niewielkiej ilości ciepłej wody.
Łączymy wszystko w szklanym dzbanku, dolewamy wody do pełna czyli ok. 1-1 ½ litra. Woda nadaje się już od razu do picia. Najlepiej pić wodę w temperaturze pokojowej.

 

Zalety zdrowotne wody imbirowej:

1. Potas, który jest w imbirze, kontroluje równowagę płynów, kontroluje bicie serca i inne mięśnie. Dziennie potrzebujemy 100 mg potasu (jeśli lekarz nie zaleci innego dawkowania),
w ten sposób zmniejszamy ryzyko udaru. Potas m.in. zachowuje odpowiednią gęstość kości, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza tworzenie kamieni nerkowych itd.

2. Mangan, ma kluczowe znaczenie m.in. poprawia funkcje mózgu, nerwów i reguluje poziom cukru we krwi.

3. Miedź, np. pomaga tworzyć hemoglobinę i kolagen w organizmie. Jest także przeciwutleniaczem pomagającym w eliminacji wolnych rodników.

4. Magnez, jego niedobór może negatywnie wpłynąć na wiele naszych systemów, w tym mózgu, mięśni, serca, naczyń krwionośnych, ale o tym każdy już wie.

 

Drugim składnikiem, który jest użyty w produkcji wody imbirowej są cytryny. Cytryny przydatne są na wielu frontach: m.in. przywracają ciału normalne pH, oczyszczają wątrobę,
zwalczają infekcje, wirusy, obniżają wysoki poziom cukru we krwi, itd.

Jest to silny przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza nadciśnienie, pomaga leczyć raka, pomaga przy wielu schorzeniach, a to wszystko sprawia kwas askorbinowy i inne składniki,
które posiada cytryna. Cytryna jest również źródłem witaminy B, wapnia, miedzi, żelaza, manganu, fosforu, potasu, błonnika.

Następny bardzo zdrowy składnik wody imbirowej to miód. Miód dla naszego organizmu jest „płynnym złotem, leczy, wzmacnia, uodparnia.

Teraz, już tylko wyciągnijcie wnioski i popatrzcie jakie korzyści płyną z picia wody imbirowej, szczególnie, kiedy połączymy te wszystkie składniki razem. Oczywiście, taka woda ma same zalety, ale jej picie zależy od indywidualnych upodobań czy medycznych zaleceń.

 

2. W roli głównej – kurkuma

Obojętnie czy jesteś wielkim fanem kurkumy czy też nie, masz szansę zmienić zdanie, jeśli tylko usłyszysz o wspaniałych właściwościach zdrowotnych tej jaskrawej przyprawy!

Kurkuma w środowisku naukowym zwana jest także pod nazwą - ostryż długi. Tradycyjna indyjska medycyna przez stulecia wykorzystywała jej przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i antyseptyczne właściwości. Czasem może okazać się dla Ciebie również, jako zbawienna.

Kurkuma ma wiele zastosowań przede wszystkim w kuchni, ale nie tylko. Posiada wyjątkowe właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które czynią z niej doskonałe lekarstwo. Warunkiem działania jest jej systematyczne stosowanie.

Wychodzę z prastarego założenia, że jedzenie jest lekarstwem, dlatego w mojej kuchni kurkuma zajmuje najważniejsze miejsce obok pieprzu, dobrego oleju, dobrej soli oraz niezliczonej ilości ziół. Dodaję ją do zup, sosów zawsze w towarzystwie czarnego pieprzu oraz tłuszczu, bo tylko w takim zestawie odniesie zamierzony sukces!

Dodatkowo, podzielę się sposobem, jak ja ją spożywam, oprócz tych wymienionych.

1.  Mieszam w ciepłej wodzie: ¼ łyżeczki + ¼ łyżeczki imbiru + szczypta czarnego pieprzu + odrobinę naturalnego miodu + kropla oleju z oliwek z pierwszego tłoczenia.

2.  Posypuję kanapkę w takim samym zestawie jak wyżej, tylko kanapka jest posmarowana masłem zamiast olejem.  Do niej mogę dodać ser, upieczone czy ugotowane mięso, rybę, ugotowane jajo.

3.   Kurkuma jest dobrym dodatkiem do białego sera w połączeniu z czarnym pieprzem i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.

 

Stosowanie różnych przypraw jest uwarunkowane kondycją danej osoby czy innymi zaleceniami prozdrowotnymi, które dana osoba powinna absolutnie przestrzegać.

Grażyna Tworek

Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego
w Krakowie
Al. 29 Listopada 46
31-425
Kraków
12 662 52 87
© 2023 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki UR
Redaktor strony: Magdalena Boś